Vreme čitanja: oko 2 min.

Princ Hari izgubio na sudu: Mora da plati troškove od 60.000 dolara

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Princ mora da pokrije pravne troškove izdavaču tabloida

  • 0
Princ Hari, tužba protiv tabloida Foto: Tanjug/AP

Sudija je u ponedeljak naložio princu Hariju da plati skoro 50.000 funti (više od 60.000 dolara) na ime pravnih troškova izdavaču tabloida "Daily Mail" zbog njegovog neuspelog prigovora na sudu u tužbi za klevetu, javlja AP.

Vojvoda od Saseksa tužio je "Associated Newspapers Ltd" zbog članka u kojem se navodi da je Hari pokušao da sakrije svoje napore da zadrži javno finansiranu zaštitu u Velikoj Britaniji nakon što je napustio svoju ulogu radnog člana kraljevske porodice.

Sudija Metju Niklin presudio je u petak na Višem sudu u Londonu da izdavač ima "stvarnu perspektivu" da pokaže da su izjave izdate u Harijevo ime obmanjujuće i da članak iz februara 2022. odražava "pošteno mišljenje" i da nije klevetnički.

"Optuženi bi mogao da tvrdi da je ovo bio majstorski kurs u umetnosti 'predenja'", napisao je Niklin, odbijajući da se upusti u odbranu "poštenog mišljenja".

Hari je tvrdio da je članak "u osnovi netačan" i da su ga novine oklevetale kada su sugerisale da je lagao u svojim prvim javnim izjavama o naporima da ospori odluku vlade da mu oduzme bezbednosne mere nakon što su se on i njegova porodica preselili u SAD 2020.

Hari (39), mlađi sin kralja Čarlsa III, takođe ima tužbu protiv odluke vlade da ga zaštiti od slučaja do slučaja kada poseti Britaniju. Tvrdi da neprijateljstvo prema njemu i njegovoj supruzi na društvenim mrežama i nemilosrdno proganjanje od strane medija ugrožavaju njihovu bezbednost.

Niklin je rekao da će suđenje za klevetu u trajanju od tri do četiri dana biti zakazano između 17. maja i 31. jula.

Suma od 48.447 funti (60.927 dolara) pravnih troškova koje je Hariju naloženo da plati do 29. decembra verovatno će biti manja od iznosa koji je plaćen advokatima u drugoj tužbi koju je vojvoda pokrenuo protiv izdavača.

"Associated Newspapers" je jedan od tri britanska izdavača tabloida koje tuži zbog tvrdnji da su koristili nezakonita sredstva, kao što su obmana, hakovanje telefona ili angažovanje privatnih istražitelja, kako bi pokušali da iskopaju prljavštinu o njemu.

Izdavač "Daily Mail"-a nije uspeo prošlog meseca u pokušaju da odbaci tu tužbu.

Hari i satužioci, među kojima su Elton Džon i Elizabet Harli, rekli su da su potrošili 1,7 miliona (2,1 milion dolara) da se pripreme i argumentuju na saslušanju tokom nekoliko dana u martu. U međuvremenu, izdavač traži do 755.000 funti (949.000 dolara) odštete.

(Telegarf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA