Vreme čitanja: oko 4 min.

Danijela, koju je ubio Hamas, ćerka je milijardera: "Želim mir, ali prvo oni moraju da umru"

I. N.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kad je saznao da je Danijela nestala, dojurio je natrag s puta u Indoneziji. Dobio je dozvolu za sletanje u Izrael, iako je vazdušni prostor bio zatvoren

  • 6
Danielle Waldman Foto: Porodična arhiva

Danijela Valdman, koju je Hamas ubio na festivalu Supernova, ćerka je milijardera Ejala Valdmana,  osnivača izraelskog proizvođača čipova Mellanox Technologies.

Danijela je ubijena u napadu 7. oktobra, dok je sa prijateljima pokušavala da pobegne od terorista koji su upali na festival i krenuli nemilosrdno da ubijaju ljude.

Njeni poslednji trenuci su snimljeni u kratkom video snimku. Na njemu se vidi kako 24-godišnjakinja sedi na zadnjem sedištu automobila sa dvoje prijatelja. Pramenovi njene duge kovrdžave kose beže joj iz sive majice s kapuljačom. Svo troje su ležerno odeveni. Tu su kratkotrajni osmesi, čuju se glasovi koji govore jedan preko drugog i vide se plave narukvice s festivala Supernova na kojem su upravo bili.

Pokušavaju da ostanu mirni, ali love ih. Danijelin dečko Noam Šaj je za volanom.

"Želiš da vozim vrlo, vrlo brzo?" on pita pa dodaje: "Znam kako se to radi."

"Tačno", odgovara jedna putnica. Bradati mladić koji sedi pored Danijele pokušava da je umiri.

"Bićemo dobro. Sve je u redu, zar ne?", govori.

Zatim se s prednjeg sedišta čuje pitanje: "Levo ili desno?" Video potom završava.

Nekoliko minuta kasnije naoružani hamasovci izrešetali su automobil mecima. Noam, Danijela i njihovi prijatelji su ubijeni - kao i stotine drugih Izraelaca koji su išli na festival u pustinji Negev, blizu granice s Gazom.

Suvozač je uzet kao talac. Kad je sunce toga dana zašlo, 1200 Izraelaca je bilo pobijeno - ili na festivalu ili u svojim domovima u kibucima blizu granice. Bio je to najveći gubitak života Jevreja u jednom danu od Holokausta. Velika većina bili su civili.

Danijelin otac Ejal razgovarao je s novinarima BBC-ja u svojoj kancelariji punoj umetničkih dela u Tel Avivu. Ejal je bio tehnološki div, osnovao je izraelskog proizvođača čipova Mellanox Technologies i prodao ga za 6.8 milijardi dolara 2019. godine.

Ali sada je jednostavno otac, iscrpljen od tuge, lišen najmlađe kćeri.

"Bila je neverovatna devojka. Volela je da pleše. Volela je životinje. Volela je ljude. Imala je mnogo, mnogo prijatelja. Volela je snoubord, da roni, da se vozi na motoru s Noamom", govori neutešni otac.

Kad je saznao da je Danijela nestala, dojurio je natrag s puta u Indoneziji. Dobio je dozvolu za sletanje u Izrael, iako je vazdušni prostor bio zatvoren. Tri sata kasnije otišao je da je traži, prateći lokaciju njenog pametnog sata. Bilo je to putovanje na bojno polje.

"Bili smo blizu sukoba sa sedam terorista, stvorenja, zovite ih kako želite. Ubili su tri ili četiri vojnika. Nakon toga smo uzeli tri oficira u džip i otišli prema jugu", priča Ejal.

Pronašao je izrešetan automobil, ali od Danijele nije bilo ni traga.

"Bilo je puno krvi u autu. Nadao sam se da nije u autu, da je ranjena, da je uspela da pobegne, ili da je uzeta kao talac", priča otac.

Dva dana kasnije pronađeno je njeno telo.

"Sve čega se dotakla bilo je s osmehom. Nikada nikome nije učinila ništa nažao", kaže, gušeći se u suzama. "Jednostavno je volela da čini dobre stvari. A oni su je ubili bez razloga."

Uprkos brutalnom ubistvu svoje najmlađe ćerke, Ejal Valdman i dalje veruje da bi Palestinci trebalo da imaju državu - i to uskoro.

"Moramo promeniti vodstvo na obe strane. A onda se nadam da ćemo za dve do četiri godine uspeti da postignemo mir i izgradimo dve države i moći da živimo jedni pored drugih", kaže.

Ali pre toga želi nešto drugo.

"Svako ko je bio odgovoran, svako ko je bio povezan s onim što se dogodilo 7. oktobra 2023. biće eliminisan. I mi ćemo se za to pobrinuti", odlučno kaže.

"Znamo tačno ko je došao, ko je silovao, ko je klao. Imamo videosnimke, imamo njihove brojeve telefona. Znamo ko su. Možemo ih eliminisati. I mislim da možemo eliminisati Hamas", govori Ejal koji je nekad bio deo izraelske vojske i služio je u elitnoj Golanskoj brigadi.

Iako zna dosta o tehnikama ratovanja, zna ponešto o i izgradnji mostova među zajednicama. U prošlosti je otvorio dizajnerski centar u Gazi, donirao 360.000 dolara tamošnjoj bolnici i otvorio radna mesta za Palestince u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

I posle svega što se dogodilo njegovoj Danijeli, kaže da ne žali zbog onog što je činio.

"Mislim da moramo učiniti sve što možemo da ovo mesto učinimo najboljim mestom za život. I moramo prestati da ubijemo jedni druge i da pronađemo način da živimo zajedno. Radim dve i po decenije pokušavajući postići mir."

Danijela htela da se uda, sahranili su je kraj Noama

Samo 10 dana pre nego što je ubijena, Danijela je razgovarala sa ocem o budućnosti.

"Rekla je: 'Znaš, tata, odlučila sam da ću se udati za Noama'", prisetio se Ejal.

"Bili su zajedno šest godina i bilo je to neverovatno prijateljstvo i partnerstvo. Hteli su da žive na selu, da podižu decu. Ona je želela mnogo djece i puno pasa i konja."

Odan mladi par, koji nikad nije dobio priliku da se venča sahranjen je zajedno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mentes

    12. decembar 2023 | 10:44

    "UN su jadne i nemaju snagu ni moć da zaustave ili kazne zbog akcija Izrael " - izjavio je još pre tridesetak godina Šimon Peres. E tako je razmišljao i onaj koji je izvršio holokaust nad Jevrejima, a tako razmišljaju i postupaju sadašnje vlasti Izraela i njihovi saveznici, pre svega SAD.

  • Vxvd

    12. decembar 2023 | 13:23

    Podržavam , oko za oko, ti bar imas i pare

  • Hrvat

    12. decembar 2023 | 13:05

    Jdana devojka i zaomije, Svi neki prvi umru koji su pobili njihovih deca , zena, majke itd. I sa strane Hamas i strane israela

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA