Vreme čitanja: oko 2 min.

Zelenski u Kongresu SAD zatražio nastavak američke pomoći: Demokrate ga podržale, republikanci skeptični

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Znam da svi žele da Ukrajina pobedi, ali ne vidim da će se to uskoro i dogoditi", rekao je republikanski senator Ron Džonson.

  • 1
Volodimir Zelenski u Vašingtonu Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se danas sa američkim kongresmenima na Kapitol hilu kako bi, u poslednjem trenutku, apelovao da se nastavi slanje vojne pomoći u borbi protiv Rusije, ali je naišao na skeptičan prijem kod pojedinih republikanaca.

Kada je Zelenski u pratnji senatskih lidera, demokrate Čaka Šumera i republikanca Miča Mekonela stigao na Kapitol hil na sastanak iza zatvorenih vrata s američkim senatorima, pozdravljen je tek blagim aplauzom, navodi "Glas Amerike".

"Predsednik Zelenski nam je stavio na znanje da mu je potrebna pomoć i da ukoliko je dobije može i da pobedi u ovom ratu", rekao je Šumer novinarima posle sastanka.

Međutim, neki republikanci su skeptični da bi dodatna pomoć mogla da pomogne Ukrajini da porazi Rusiju s obzirom da ukrajinska letnja kontraofanziva nije donela očekivane rezultate.

"Znam da svi žele da Ukrajina pobedi, ali ne vidim da će se to uskoro i dogoditi", rekao je republikanski senator Ron Džonson.

Drugog dana posete Vašingtonu, posle razgovora sa senatorima, Zelenski bi trebalo da se privatno sastane i sa predsedavajućim Predstavničkog doma, Majkom Džonsonom, a zatim će se u Beloj kući sastati i s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i održati sa njim zajedničku konferenciju za novinare.

Bela kuća je 4. decembra izvestila Kongres da od januara 2024. godine vlada više neće moći da finansira nove isporuke oružja Ukrajini.

Od izbijanja sukoba u februaru 2022. godine Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu, međutim nisu izdvojena nova sredstva od kada su u januaru ove godine republikanci preuzeli Predstavnički dom od demokrata.

Neki republikanci, posebno oni tesno povezani sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, protive se novoj pomoći Ukrajini i postavljaju pitanja o ciljevima rata i načinu na koji se troši američki novac.

Zelenski je pozvao članove Kongresa da brzo reše svoje sporove i obezbede pomoć Ukrajini.

"Ako nekoga inspirišu nerazjašnjena pitanja na Kapitol hilu, to su ruski predsednik Vladimir Putin i njegova bolesna klika", rekao je Zelenski u ponedeljak obraćajući se vojnim zvaničnicima u Vašingtonu.

Nedavno obelodanjeni američki obaveštajni podaci pokazuju da Rusija "po svemu sudeći veruje da će vojni zastoj tokom zime iscrpeti zapadnu podršku Ukrajini" i dati Rusiji prednost, saopštila je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rope

    12. decembar 2023 | 20:55

    U Americi vlada geruzija, ni jedan politicar nije ispod 80 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA