Vreme čitanja: oko 2 min.

Papa Franja pripremio svoju grobnicu: Otkrio gde će biti sahranjen, prekinuće dugogodišnju tradiciju

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Papa Franja saopštio da neće biti sahranjen u Vatikanu već u rimskoj bazilici

  • 6
Papa Franja Foto: Tanjug/AP

Papa Franja je saopštio danas da će prekinuti vatikansku tradiciju i da je "već pripremio" svoju grobnicu u rimskoj bazilici Santa Marija Mađore.

Papa, koji 17. decembra puni 87 godina, rekao je dopisnici meksičke televizije N Plus da će biti sahranjen u bazilici u rimskoj četvrti Eskilino, gde odlazi da se moli pre i posle putovanja u inostranstvo.

"Kao što sam uvek obećavao Bogorodici, mesto je već pripremljeno i želim da budem sahranjen u Santa Marija Mađore", rekao je papa, napominjući da je veoma povezan sa tim mestom.

Papa je rekao da je upoznao i organizatora pogrebne ceremonije kako bi pojednostavio obred sahrane.

"Pokrenuću novi ritual“, rekao je papa u intervjuu.

Dodao je da mu se zdravstveno stanje popravlja i dodao da ga ponekad njegovi lekari smatraju nesmotrenim što se ne odmara.

"Osećam se dobro, osećam se bolje. Ponekad mi kažu da sam nepromišljen jer želim da radim stvari i da se krećem. Dakle, to su dobri znaci. Ja sam sasvim dobro", rekao je.

Papino zdravlje se pogoršalo poslednjih godina, što ga je primoralo da koristi invalidska kolica i podstaklo spekulacije o tome da će se povući, kao i njegov pokojni prethodnik Benedikt XVI.

Podvrgnut je operaciji debelog creva 2021. godine, a početkom aprila je hospitalizovan zbog bronhitisa.

Franja, koji je u martu obeležio 10. godišnjicu pontifikata, rekao je u intervjuu da uprkos zdravstvenim problemima "nije pomišljao da podnese ostavku".

Katolički verski poglavari se obično sahranjuju uz veliku pompu u pećinama ispod bazilike Svetog Petra u Vatikanu.

"U najmanju ruku, ovo je još jedan prekid sa dugogodišnjom tradicijom, baš kao i njegova odluka da ne živi u Apostolskoj palati, zvaničnoj papskoj rezidenciji", rekao je Pedi Egnju, vatikanski izveštač za irski "Sunday Independent".

Papa je otkazao put na klimatski samit UN COP28 u Dubaiju nakon što se razboleo od akutnog bronhitisa krajem novembra.

Od maja prošle godine često je viđan u invalidskim kolicima ili sa štapom za hodanje zbog bolesti kolena.

Vatikan nije otkrio u čemu je tačno problem, ali je za njegovo lečenje angažovan glavni lekar španskog fudbalskog kluba Atletiko iz Madrida Hose Marija Viljalon.

Viljalon, ugledni doktor u oblasti sportske traumatologije, rekao je u novembru prošle godine da je Franja, koga je opisao kao "veoma šarmantnog i veoma tvrdoglavog pacijenta", jasno stavio do znanja da papa ne želi operaciju kolena.

Papa Franja se 6. decembra prvi put pojavio u javnosti otkako se pre dve nedelje razboleo od bronhitisa, zbog čega je otkazao planirano putovanje na klimatsku konferenciju UN COP-28 u Dubaiju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    14. decembar 2023 | 05:31

    Ovaj papa je masonski papa,njega ne vole katolici!

  • tko će znati

    14. decembar 2023 | 00:10

    kako je francis postao franjo

  • Vodolijax

    14. decembar 2023 | 07:44

    A šta radi kad ga lekari kritikuju da se ne odmara.......i to su trutovi koje su pre nosali kao Julija Cezara a sada ih vozikaju.......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA