≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Izbori koji čekaju Evropu u 2024. godini: Očekuju se velike promene u nekoliko država

Vreme čitanja: oko 6 min.

Najznačajniji izbori u Evropi 2024. godine biće u Velikoj Britaniji, gde je raspoloženje protiv mandata snažno i očekuje se da glasači vrate vladu Laburističku partiju

  • 0
Glasanje, izbori, glasačka kutija, glasački listić Foto ilustracija: Shutterstock

U Evropi će se tokom 2024. godine održati veliki broj parlamentarnih i predsedničkih izbora. Sve veće nezadovoljstvo političkim sastavom u nekoliko zemalja povećava mogućnost da će nas u 2024. godini očekivati radikalna promena koje zastupaju ekstremna desnica i radikalna levica (posebno u vezi sa imigracijama o kojima je bilo reči i u 2023. godini u većini država).

Krajnja desnica će verovatno biti na dobitku, recimo u Austriji, gde se očekuje da će ući u vladu u septembru 2024. godine, potencijalno kao najveća stranka.

Ankete, takođe, pokazuju da će stranke ekstremne desnice ostvariti značajan uspeh na izborima za Evropski parlament u junu 2024. Ovo će verovatno uticati na politički stav EU po pitanjima kao što su imigracija, klimatske promene i proširenje EU.

Najznačajniji izbori u Evropi 2024. godine biće u Velikoj Britaniji, gde je raspoloženje protiv mandata snažno i očekuje se da glasači vrate Laburističku partiju.

Analiza i prognoze predstavljene u ovom delu mogu se naći u EIU-ovoj službi za analizu politike zemalja. Ovo integrisano rešenje pruža neuporediv globalni uvid koji pokriva političke i ekonomske izglede za skoro 200 zemalja.

Januar

Predsednički izbori u Finskoj

Birači će birati predsednika Republike Finske na šest godina. Sadašnji predsednik Sauli Niiniste ima ograničen mandat i ne može se kandidovati za reizbor, pošto je odslužio maksimalna dva mandata.

Ako novi predsednik bude izabran na prvom glasanju 28. januara tako što osvoji više od polovine važećih glasova, njegov mandat počinje 1. februara 2024. Ako izbori odu na drugo glasanje 11. februara, mandat će početi 1. marta 2024.

Februar

Parlamentarni izbori u Belorusiji

Belorusija se priprema za svoje prve izbore od 2020. godine, kada su izbili protesti zbog rezultata predsedničkih izbora i kada su snage bezbednosti Aleksandra Lukašenka sprovele brutalni udar na belorusko društvo.

Aleksandar Lukašenko Belorusija predsednik Foto: Tanjug/AP

U februaru će biti održani izbori za lokalne savete i Predstavnički dom, donji dom beloruskog parlamenta.

Zatim će novoizabrane regionalne i nacionalne vlasti imenovati novo telo, Svebelorusku narodnu skupštinu.

Ovi izbori i uspon ove nove institucije biće ozbiljan test stresa za beloruske vlasti na putu ka predsedničkoj kampanji 2025 – kao i važna faza u totalitarnoj transformaciji Lukašenkovog režima.

Mart

Predsednički izbori u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je učešće na predsedničkim izborima 2024. godine.

Vladimir Putin, godišnja konferencija 2023 Foto: Tanjug/AP

Putinov predsednički mandat ističe 7. maja, a izbori su najavljeni za 17. mart 2024. godine.

Glavna novina aktuelne predizborne kampanje je da će glasanje na predsedničkim izborima prvi put biti organizovano tri dana - od 15. do 17. marta.

Bivši poslanik Državne dume Boris Nadeždin, novinarka Jekaterina Duncova i Igor Girkin (poznatiji pod pseudonimom Strelkov), ruski komandant koji je u Hagu osuđen u odsustvu, ranije su najavili učešće na predsedničkim izborima.

Predsednički izbori u Ukrajini

U Ukrajini mesecima traje žestoka rasprava oko toga da li u ovoj zemlji treba održati predsedničke izbore u martu naredne godine, kada im je vreme.

Svi izbori, među kojima i predsednički, zabranjeni su prema aktuelnom ratnom stanju koje je na snazi u zemlji, uvedenom nakon što je Rusija pokrenula invaziju u februaru 2022. godine.

Mnogi u Ukrajini su zgranuti ovom idejom, plašeći se da bi izbori odvratili pažnju zemlje od njene borbe za opstanak.

Parlamentarni izbori u Portugalu

Portugalski predsednik Marselo Rebelo de Soza (Marcelo Rebelo de Sousa) izjavio je u krajem prošle godine da raspušta nacionalni parlament i raspisuje prevremene izbore, dva dana pošto je premijer Antonio Kosta došao u centar skandala u vezi jednog projekta vezanog za litijum.

Rebelo de Soza je u televizijskom obraćanju rekao da će izbori biti održani 10. marta.

U aprilu i maju nas očekuju predsednički izbori u Slovačkoj i Litvaniji.

U junu su na redu predsednički izbori u Islandu i parlamentarni izbori u Belgiji.

Izbori za Evropski parlament

Evropski izbori zakazani su za period od 6. do 9. juna 2024. godine prema odluci ambasadora država članica Evropske unije (EU).

Evropski parlament Foto: Pixabay

Građani u svim državama Evropske unije će tokom četvorodnevnog procesa odabrati ko će biti njihovi predstavnici u Evropskom parlamentu koji broji 705 zastupnika.

Imenovaće se i novi lideri evropskih institucija, poput predsednika i članova Evropske komisije, predsednika Evropskog saveta i Evropskog parlamenta, te ko će biti novi visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost.

Svi oni će imati petogodišnji mandat.

Evropski izbori se smatraju najvećim transacionalnim glasanjem budući da se u četiri dana organizuju u 27 država, a izborno pravo ima više od 400 miliona građana.

Predsednica Evropskog parlamenta, Roberta Metsola je pozvale sve građane EU da iskoriste pravo na glas i izađu na evropske izbore.

"Ohrabrujem sve da povrate osećaj nade i mogućnosti koje Evropska unija nudi. Da glasam. Ne dozvolite da neko drugi bira umesto vas. Budite deo najvećeg izražavanja demokratije u Evropi", poručila je šefica Evropskog parlamenta.

Jul

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj

U 2024. godini u Hrvatskoj će biti održano više važnih izbora, pa je 2024. nazvana "superizborna godina" i biće izuzetno značajna za sve građane, političke stranke i medije, jer dolazi nakon tri godine izborne pauze koje se u ovoj zemlji nisu dogodile još od 90-tih.

Andrej Plenković, izbori, Hrvatska Foto: Tanjug/AP

U julu ili u ranu jesen naredne godine biće održani parlamentarni izbori. Prema pisanju portala "izbori 2024", još nije sasvim jasno kako će naredni parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti sprovedeni s obzirom na to da je Ustavni sud u oktobru prošle godine upozorio da, ako se ne promene granice izbornih jedinica tako da svaki glas ima jednaku važnost, idući parlamentarni izbori mogli bi biti proglašeni neustavnim.

Septembar 

Parlamentarni izbori u Austriji

Austrijska narodna partija na čelu je od 2019. godine nakon što su porazili partiju Sebastijana Kurca. Koalicija je zbačena izlasavanjem zbog nepoverenja i zamenjena je nestranačkom privremnom vladom.

Sebastijan Kurc se 2020. godine vratio na mesto kancelara, a na tom položaju je bio do oktobra 2021.

Sebastijan Kurc Foto: Tanjug/AP

Austrijska narodna partija (OVP) formirala je koaliciju sa Zelenima koji su tokom pandemije koronavirusa izgubili veliki broj pristalica nakon što su doneli zakon o obaveznoj vakcinaciji.

Nakon niza korupcijskih skandala koji su uključivali OVP i rastuću inflaciju – kao što su vrtoglavi rast cena stanova, struje, goriva i namirnica – vladine stranke su izgubile značajnu podršku na 4 sledeća državna izbora u Tirolu, Donjoj Austriji, Koruškoj i Salcburgu. Od maja 2023. inflacija u Austriji je i dalje bila oko 10% i i dalje je mnogo viša od proseka evrozone, oko 7%.

Oktobar

Parlamentarni izbori u Gruziji i Litvaniji

Parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji

Za kraj godine postoji najava za parlamentarne izbore u Velikoj Britaniji, kao i parlamentarne i predsedničke izbore u Rumuniji.

Najznačajniji izbori u Evropi 2024. godine biće u Velikoj Britaniji, gde je raspoloženje protiv mandata snažno i očekuje se da glasači vrate Laburističku partiju. Vlada bi teoretski mogla da odloži izbore do januara 2025. godine, ali daleko je najverovatniji datum u četvrtom kvartalu 2024. Konzervativna stranka je na vlasti skoro 14 godina, ali opoziciona Laburistička partija trenutno vodi u anketama o predstojećem glasanju. Moguće je da će ankete pokazati manji procenat glasača tokom 2024. kako se ekonomija bude stabilizovala i inflacija padala, ali, i dalje se očekuje da laburisti obezbede radnu većinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA