Vreme čitanja: oko 2 min.

Hapšenja pripadnika Hamasa širom Evrope, planirali terorističke napade: Evo koje su im bile mete

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim u Nemačkoj, hapšenja su izvršena i u Danskoj i Holandiji

  • 0
Nemačka policija, akcija protiv pristalica i simpatizera Hamasa Foto: Tanjug/AP

U Nemačkoj,  Danskoj i Holandiji uhapšeni su pripadnici Hamasa, javlja "Bild".

Kako je saopštilo federalno tužilaštvo, u nemačkoj prestonici Berlinu je uhapšeno više pripadnika te terorističke organizacije.

To su Abdelhamid Al A, rođen u Libanu, egipatski državljanin Mohamed B, kao i El-R, koji je takođe rođen u Libanu.

Uhapšeni se sumnjiče da su želeli da lociraju skladište oružja i da ga drže spremnim za napade na jevrejske institucije. Za njih se kaže da su imali "bliske veze sa visokim vođama Hamasovog vojnog krila".

Najkasnije od proleća 2023. godine, jedan od osumnjičenih sa sedištem u Berlinu bio je umešan u lociranje skladišta oružja u Evropi u ime Hamasa koje je ta organizacija tamo ranije postavila. Instrukcije je dobio od rukovodećih kadrova Hamasa u Libanu.

U oktobru su trojica muškaraca koji žive u Berlinu nekoliko puta krenuli iz Berlina u potragu za oružjem. Prema informacijama iz bezbednosnih krugova, aktivnosti muškaraca nisu direktno povezane sa napadom Hamasa u Izraelu 7. oktobra. Umesto toga, kaže se da prvo pominjanje muškaraca potiče od prošlog leta.

Trojica muškaraca trebalo bi sutra da se pojave pred sudom.

Hapšenja i u Holandiji

Pored toga, u Roterdamu je uhapšen holandski državljanin Nazih R. na zahtev Nemačke: 57-godišnjak je uhapšen na podsticaj nemačkih vlasti, rekao je portparol policije Nemačkoj novinskoj agenciji u četvrtak.

On je u Nemačkoj pod istragom za koju je odgovorno Savezno tužilaštvo. Navodi se da je podržavao trojicu uhapšenih.

"Zahvaljujem se svima koji su uključeni i koji su ovom uspešnom istragom dali svoj doprinos obezbeđivanju da Jevreji u Evropi mogu da nastave da žive u bezbednosti i miru", rekao je savezni ministar pravde Marko Bušman (FDP).

"Zbog toga moramo učiniti sve što možemo da osiguramo da Jevreji u našoj zemlji više ne moraju da strahuju za svoju bezbednost", dodao je on.

Antiteroristička akcija i u Danskoj

Hapšenje u Holandiji odelodanjeno je u četvrtak nakon antiterorističke operacije u Danskoj. Istražitelji su kao razlog naveli sumnju u pripremu terorističkog napada. Danska policija govorila je o koordinisanoj prekograničnoj operaciji sa četiri hapšenja.

"Istraga je pokazala da je mreža ljudi pripremila akt terorizma", rekao je šef danske domaće tajne službe PET Fleming Drejer na konferenciji za novinare u Kopenhagenu.

Međutim, prema kancelariji izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, tajna služba Mosad saopštila je da su danske vlasti otkrile "infrastrukturu Hamasa na evropskom tlu" i uhapsile sedam osoba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA