Vreme čitanja: oko 2 min.

Lideri Hamasa najavili nešto što je do sada bilo nezamislivo: Ovo je moguća ponuda Izraelu za mir u Gazi

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ta teroristička grupa i dalje smatra uništenje Izraela jednim od svojih glavnih ciljeva

  • 3
Izrael Hamas  zastave Foto: Shutterstock/BERK CAN

Visoki zvaničnik Hamasa sugerisao je da bi ta teroristička grupa mogla da prizna državu Izrael kako bi okončala trenutni rat između Izraela i grupe sa sedištem u Gazi, prenosi "Jerusalem Post".

Musa Abu Marzuk je u intervjuu za novinsku veb stranicu "Al-Monitor" iz svoje kancelarije u glavnom gradu Katara, Dohi, izjavio:

"Trebalo bi da sledite zvanični stav. Zvaničan stav je da je PLO (Oslobodilačka organizacija Palestine) priznala državu Izrael."

Marzuk je takođe dodao da "Izraelci zaslužuju prava, ali ne na račun drugih".

Hamas je bio pod pritiskom kako na međunarodnoj sceni tako i unutar arapskog sveta zbog sukoba koji je izazvao kada su hiljade njegovih terorista i pristalica prešle granicu sa Izraelom ujutru 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi i kidnapovavšii više od 240.

Intervju je usledio neposredno pre nego što je šef Hamasa Ismail Hanije rekao u televizijskom obraćanju u sredu da je svaki aranžman u Gazi bez Hamasa "obmana".

"Otvoreni smo za razgovor o svim idejama ili inicijativama koje bi mogle okončati izraelsku agresiju i otvoriti vrata za dovođenje u red palestinske kuće i na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze", rekao je Hanije.

PLO je priznao Izrael kao deo sporazuma iz Osla iz 1993. godine, ali je Hamas odbio da prizna jevrejsku državu. Pre samo nekoliko godina, objavio je ažurirani politički dokument sa izmenjenom političkom retorikom, iako teroristička grupa i dalje smatra uništenje Izraela jednim od svojih glavnih ciljeva.

Otkako je Izrael odgovorio na Hamasove napade 7. oktobra, oko 445 izraelskih vojnika je poginulo u sukobu, a hiljade stanovnika Gaze je ubijeno.

Međutim, nedavna anketa među Palestincima pokazala je da je Hamas dobio značajnu podršku za svoje napade od 7. oktobra.

Anketa je pokazala da postoje "značajne razlike" između stavova stanovnika Zapadne obale i stanovnika Gaze. Na Zapadnoj obali, oko 82% veruje da je Hamasova odluka da izvrši napad ispravna, a samo 12% je reklo da je neispravna, dok je u Gazi oko 57% reklo da je dobra, a 37% loša.

(Telegraf.rs)

Video: Specijalna jedinica Jahalon Izraelskih odbrambenih snaga za borbu protiv Hamasovih tunela

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • P.S

    15. decembar 2023 | 11:07

    Ako je dobra odluka 7 oktobra,sto sad kukaju.Sad troi kad ubijas na festivalu ljude i babe i dede u kucama.Sad cuti i bori se.Nego zgadija mislila uzme taoce i niki neca da odgovori.Sami ste sebe napali 7 oktobra

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA