Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li je Orban zario nož u leđa EU? Šta se događalo iza zatvorenih vrata dok se odlučivalo o Ukrajini

I. N.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uoči samita, neki visoki zvaničnici i diplomate EU optimistično su verovali da su Orbanovi zapaljivi stavovi o Ukrajini samo predstava

  • 88
EU, samit, Viktor Orban Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban je još jednom "pokazao" zube. Od jutros ceo svet priča kako je u samo jednom danu samita uspeo i da se povinuje i da odbije da "savije kičmu".

Naime, lideri EU su se u četvrtak dogovorili da otvore pristupne pregovore sa Kijevom, čime je načinjen konačni korak ka integraciji Ukrajine, zaobilazeći najbližeg saveznika Moskve u bloku - mađarskog premijera.

Međutim, nakon toga je usledio šok, jer nisu uspeli da se dogovore o paketu pomoći za Ukrajinu vredan 50 milijardi, kao i ni o zajedničkom budžetu EU. Ta odluka je odložena za vanredni sastanak lidera u januaru, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel novinarima na kraju prvog dana samita. Onda se tokom noći saznalo da je Mađarska blokirala 50 milijardi evra.

"Dva ustupka na jednom samitu bilo je previše da se objasni kod kuće, u Mađarskoj", rekao je jedan zvaničnik ukratko o pregovorima. Holandski premijer Mark Rute rekao je novinarima rano ujutru da je optimista da bi dogovor o budžetu mogao biti postignut u januaru.

Odluka o proširenju, otvaranju pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom, bila je ključna. Toliko važno da je Mišel preduzeo neobičan korak da se lično pojavi u prostoriji za novinare. Bio je to "istorijski trenutak", rekao je.

EU, samit, Viktor Orban Foto: Tanjug/AP

Brisel je juče očigledno želeo da pošalje poruku Kijevu, Moskvi i Vašingtonu da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu i da je približava bloku, čak i kada se SAD bore da progura svoj paket pomoći u kongresu, a Ukrajina da prevaziđe zastoj na bojnom polju.

Politico smatra da su lideri EU osujetili višenedeljne žestoke pretnje Orbana da će staviti veto na sve odluke u vezi sa Ukrajinom u okviru Evropskog saveta prvog dana samita. Međutim, kako navode, u iznenađujućem i unapred dogovorenom potezu, nemački kancelar Olaf Šolc predložio je Orbanu da napusti prostoriju za sastanke kako bi lideri, tehnički, mogli da donesu jednoglasnu odluku u njegovom odsustvu.

Uoči samita, neki visoki zvaničnici i diplomate EU optimistično su verovali da su Orbanovi zapaljivi stavovi o Ukrajini samo predstava.

"Mala zemlja kao što je Mađarska politički nije mogla učiniti mnogo da se zaista suprotstavi tako važnoj odluci", rekao je jedan diplomata EU.

Iako je Orbanov izlazak omogućio liderima EU da Ukrajini daju zeleno svetlo, to nije sprečilo mađarskog premijera da kasnije javno kritikuje sporazum, rekavši da Mađarska "ne želi da bude deo ove loše odluke".

Godinama se EU borila kako da se nosi sa sukobom Orbanove vlade sa evropskim institucijama i njenim naporima da ukine vladavinu prava i medijske slobode u zemlji. Kada je Brisel zadržao sredstva EU od Mađarske, Orban je parirao pretnjom veta u Evropskom savetu kako bi izvukao ustupke.

Ali, kako piše Politico, mađarski lider je u četvrtak dobrovoljno odustao od glasanja o Ukrajini, budući da su lideri i diplomate EU negirali da su Orbanu učinili bilo kakve ustupke zbog toga što je napustio prostoriju u ključnom trenutku. Ipak, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je na premijerskoj poziciji drugi mandat nakon izbora za EU ​​u junu, ustupila je politički kapital u ključnom trenutku kako bi izgladila protivljenje Mađarske otvaranju pregovora sa Ukrajinom.

Podsetimo, ranije ove nedelje je Evropska komisija odmrzla 10,2 milijarde evra sredstava namenejenih Mađarskoj - potez koji, kako Komisija tvrdi, nije imao veze sa Orbanovim pretnjama da će blokirati proces pridruživanja Ukrajine. Taj potez izazvao je kakofoniju kritika ključnih glasova u Evropskom parlamentu i šire.

Iako su lideri EU prevazišli početnu prepreku na putu Ukrajine ka članstvu u Uniji, Orbanovo povlačenje ne garantuje da će Kijevu biti dozvoljen ulazak u evropski klub.

Mađarska još uvek može da interveniše u mnogim preostalim koracima koji zahtevaju jednoglasnost.

"To će biti čista agonija i verovatno će se vratiti da nas ugrize. Ali bar smo prošli kroz ovo, čak i ako je na pomalo nadrealistički način", naveo je neimenovani zvaničnik EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klint

    15. decembar 2023 | 09:57

    Manjega coveka a da je umislio da je veliki nigde nema. A realno nije ni Madjarska neki faktor. Moze to u EU gde se ceni svaciji glas i stav. Pa pojedinci i manjina blokira vecinu.

  • maršal

    15. decembar 2023 | 10:03

    Rusofili neka se ne sekiaju. Njih neće niko u Evropi da primi ni u savez ni u uniju. Možda mogu u savez u Aziji i to samo sa Severnom Korejom i možda Iranom.

  • Nikolas

    15. decembar 2023 | 08:57

    ORBAN JE JEDINI LIDER U EU KOJI ZELI MIR U EVROPI I SVETU -TRACAK SVETLOSTI I ZDRAVOG RAZUMA !!!!!!! LIDER KOME NISU ISPRALI MOZAK!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA