Vreme čitanja: oko 1 min.

U ovom delu Evrope leto i dalje traje: Oboren decembarski i zimski rekord, izmereno 30°C

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najviša vrednost temperature zabeležena je na krajnjem jugu Španije

  • 0
Tenerife, plaže, Španija Foto: Pixabay/nextvoyage

Evropa je ovih dana na udaru veoma ekstremnih vremenskih pojava. Na jednom kraju beleže se temperature i do -30°C, a na drugom +30°C, tako da je u jednom danu temperaturna ralika nad Evropom biča neverovatnih 60 stepeni.

Istočni deo našeg kontinenta na udaru je prave zime, a u Rusiji sneg veje danima. Snežna mećava paralisala je i Moskvu, a na širem području visina snežnog pokrivača je skoro 50 centimetara. Obilni sneg praćen je i veoma jakim vetrovima, a temperature su i ispod -10°C. Još hladnije je na severu Rusije, uz temperature i ispod -20°C, a unutar Skandinavije i do -30°C.

Istovremeno, južni i jugoistočni deo Španije zahvatile su vrućine kao usred leta. Veoma topla vazdušna masa, neuobičajena za ovo doba godine, donela je rekordno visoke temperature vazduha.

Na nekoliko lokacija oboren rekord za decembar, poput Valensije sa izmerenih 28°C, što je za 2°C više od prethodnog decembarskog rekorda. Gibraltar je sa izmerenih 25.0°C takođe zabeležio rekord za decembar, ali i za celu zimu (decembar-januar-februar).

Između 29 i 30°C mereno je u španskim provincijama Almerija, Alikante, Mursija i Malaga, pa je na brojnim lokacijama oboren decembarski temperaturni rekord. Dosadašnji decembarski rekord za Španiju je bio 29.4°C iz 2010. godine, a u utorak je ova vrednost premašena na nekoliko lokacija.

Najviša vrednost temperature zabeležena je na krajnjem jugu Španije, u Malagi, čak 29.9°C, što je za gotovo 5°C više od dosadašnjeg decembarskog rekorda za ovu lokaciju.

Nakon pravog leta usred decembra, temperature su se i na jugu Španije, ali i u ovim mestima spustila na vrednsti 15-20°C, što su ujedno i prosečne decembarske temperature na jugu i jugoistoku Španije.

Španija je ove godine od proleća do sredine jeseni često bila na udaru vreline sa severa Afrike, a temperature tokom letnjih meseci neretko su na jugu zemlje išle iznad 45°C, pa i do 46-47°C.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA