Vreme čitanja: oko 4 min.

"Ovo je veoma, veoma opasan čovek": Dobio doživotnu zbog planiranja terorističkog napada, ali to nije sve

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pored planiranja terorističkog napada Edvard Litl u dosijeu ima brojne druge zločine

  • 0
Edward Little Foto: Counter Terrorism Policing

Muškarac iz Brajtona je osuđen doživotnu robiju sa najmanje 16 godina zatvora nakon što je priznao da je planirao teroristički napad - pucnjavu u "kutku govornika" u Hajd parku, javlja "Sky News".

Edvard Litl (22) izjasnio se krivim za pripremu terorističkog akta u maju u Old Bejliju u centru Londona putem video veze iz zatvora Belmarš.

Navodno je planirao da kupi pištolj i da ga upotrebi da ubije hrišćansku propovednicu i njenu snimateljsku ekipu u centru Londona, kao i vojnike i policiju.

Pregledao je različito oružje i njegove mogućnosti i dogovorio se da ga kupi za 5.000 funti. Bio je na putu za London u taksiju sa hiljadama funti u gotovini kada je zaustavljen i uhapšen 23. septembra prošle godine.

Danas mu je izrečena doživotna zatvorska kazna u odsustvu, sa minimalnom kaznom od 16 godina iza rešetaka, nakon što je odbio da prisustvuje izricanju kazne.

Litl je takođe odbijao da odgovara na pitanja tokom ispitivanja u policiji, a postao je nasilan kada mu je na Jutjubu prikazana slika propovednice koju je ciljao.

Edward Little Foto: Counter Terrorism Policing

"Ovo je veoma, veoma opasan čovek"

Na prethodnom ročištu, sudija je opisao njegov "apsolutno šokantan" krivični dosije.

Govoreći nakon izricanja presude, glavni nadzornik detektiva Oli Rajt je rekao novinskoj agenciji PA:

"Ovo je veoma, veoma opasan čovek koji je sprečen da izvrši teroristički napad. Apsolutno sam uveren u to – i životi su spaseni kao rezultat toga."

"Očigledno je da je imao metu u 'kutku govornika', ali svako ko mu se nađe na putu, poput policajca ili građana, mogao je biti u opasnosti."

Sud je ranije čuo da je Litl, iz Pelham ulice u Brajtonu, prešao u islam kada je imao 18 godina.

Takođe su čuli da je Litl preuzeo ekstremističku propagandu - uključujući publikaciju Al Kaide - prošlog leta, a takođe su primetili da je u šifrovanim konzervacijama u aplikaciji za razmenu poruka "Threema" rekao da želi da nabavi mitraljez i jurišnu pušku.

Tužilac Dankan Peni rekao je da je Litl planirao da ubije hrišćansku propovednicu Hatun Taš, svakoga sa njom, kao i policajce ili vojnike u toj oblasti.

Edward Little Hapšenje Litla Foto: Counter Terrorism Policing

"Nažalost prekasno" za napad na sahrani kraljice Elizabete

U razgovorima na "Threema"-u, Litl je propovednicu - koja redovno raspravlja o Kuranu u Hajd parku - nazvao "zlom vešticom" i rekao da može da je upuca.

U julu 2021, gospođa Taš je izrezana po licu nožem dok je propovedala.

Litl je 17. septembra prošle godine rekao da "100%" ima "brata u zatvoru" koji će se pridružiti zaveri.

On je dan kasnije rekao da je sahrana kraljice Elizabete Druge moguća alternativna meta, ali Litl je to odbacio jer je "nažalost prekasno".

Litl je 23. septembra 2022. imao 5.000 funti u gotovini i nameravao je da kupi pištolj kako bi izvršio planirani napad na gospođu Taš.

Platio je taksisti 300 funti da ga odveze od Brajtona do Luišama, ali ga je naoružana policija uhapsila po dolasku u južni London.

Kriv za napade u policijskoj stanici i zatvoru

Dok ga je policija saslušavala, Litl je odbio da odgovara na pitanja.

Postao je nasilan kada su mu prikazani video snimci gospođe Taš, pa se iz svoje stolice bacio preko stola na policajca, zamahujući pesnicama pre nego što ga je obuzdao.

Kasnije je priznao da je 28. septembra prošle godine napao policajca u policijskoj stanici Njuberi i osuđen je na osam meseci zatvora.

Litl se takođe izjasnio krivim za nanošenje teških telesnih povreda sa namerom drugom zatvoreniku u zatvoru Belmarš 3. aprila.

Žrtvu je napao ključalom vodom pomešanom sa šećerom i dva žileta zbog "nepoštovanja njegove vere".

Zbog toga je dobio četiri dodatne godine zatvora.

"Apsolutno šokantan" krivični dosije

Litl je ranije osuđivan za 14 krivičnih dela u sedam odvojenih slučajeva.

Njegova prva presuda, za posedovanje noža i ranjavanje sa umišljajem, datira iz februara 2017. godine, kada je imao 15 godina.

Mesec dana kasnije, Litl je osuđen na tri i po godine zatvora zbog trgovine drogom.

Litl je u aprilu 2017. godine osuđen za pljačku nožem u kojoj su njegovu žrtvu udarali nogama i pretili joj razbijenom flašom.

Kasnije te godine proglašen je krivim za napad sa namerom da se nanese teške telesne povrede, za napad u kome je njegova žrtva više puta izbodena nožem.

Dva meseca kasnije osuđen je na tri i po godine zatvora zbog trgovine drogom.

On je 2018. osuđen za krivično delo nanošenje štete i napad na policajca, a 2019. mu je određen pritvor zbog nanošenja povreda.

Kasnije iste godine, dok je bio u zatvoru, osuđen je za posedovanje oštrice.

Ostali nisu znali za zaveru

U odvojenom slučaju Tajler King (21), Kejleb Veniv (21) i Reis Ford (27) zatvoreni su nakon što su priznali da su učestvovali u zaveri da Litlu prodaju oružje.

Prihvaćeno je da nisu znali da je u pitanju teroristički napad.

King je osuđen na 10 godina i devet meseci zatvora zbog zavere za prenos zabranjenog vatrenog oružja.

Veniv i Ford osuđeni su na 12, odnosno 13 godina i šest meseci zatvora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA