≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ozbiljno upozorenje Nemačke: Evropa se mora što pre naoružati, imamo 5-8 godina da uhvatimo korak

E. T.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropljani se moraju više angažovati kako bi osigurali sigurnost na vlastitom kontinentu, ocenjuje nemački ministar odbrane

  • 13
Boris Pistorius, ministar odbrane Nemačke Foto: Tanjug/AP

S pomeranjem fokusa evropskog sigurnosnog saveznika Sjedinjenih Država na Indo-Pacifik, Evropa mora brzo osigurati bolju odbranu jer bi se nove vojne pretnje mogle pojaviti do kraja decenije, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorius. Rusija je znatno povećala proizvodnju oružja radi invazije na Ukrajinu, a preti i baltičkim državama, Gruziji i Moldaviji, rekao je Pistorius u intervjuu za Welt am Sonntag, prenosi Večernji.hr.

U međuvremenu će Sjedinjene Države verovatno smanjiti svoj vojni angažman u Evropi kako se više okreću Indo-Pacifiku.

"Mi Evropljani moramo se više angažovati kako bismo osigurali sigurnost na vlastitom kontinentu", rekao je Pistorius, napominjući da će regiji biti potrebno vremena da poveća vlastitu proizvodnju oružja.

"Imamo oko 5 do 8 godina da uhvatimo korak, u smislu oružanih snaga, industrije i društva", rekao je.

Evropi je jasno da će takođe možda morati nadoknaditi američku pomoć Ukrajini ako Vašington ne uspe da dogovori novo finansiranje, dodao je.

Izbor nove poljske vlade koja je više naklonjena Evropi sada bi trebao omogućiti Vajmarskom trouglu Berlina, Pariza i Varšave da više razviju vojnu saradnju, dodao je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šoša

    16. decembar 2023 | 12:00

    Putin će pokrenuti smak sveta. Mnogi se osećaju ugroženi od njega i neće ostati pasivni. Enormnim naoružavanjem Rusije Putin je pokremu trku u naoružavanju u svetu a naročito u Evropi i ruskome okruženju.

  • BAJA

    16. decembar 2023 | 11:56

    Smrt novom fasizmu, sloboda narodu.

  • Srbbgd

    16. decembar 2023 | 11:25

    Zna se šta sleduje kad Nemci počnu da se ubrzano naoružavaju, no opet će dobiti po klempi. Ovaj put će se teško oporaviti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA