Vreme čitanja: oko 1 min.

Bela kuga kosi Evropu: Škole u Engleskoj se zatvaraju, spajaju i smanjuju zbog sve manjeg broja đaka

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Analiza Gardijana pokazala je da je 88 osnovnih škola u Engleskoj imalo više od dve trećine upražnjenih mesta prošle godine i da su one u opasnosti od zatvaranja

  • 0
Učionica Foto-kolaž: Pixabay, Shutterstock

Osnovne škole u ​​Engleskoj se zatvaraju, spajaju i smanjuju kako broj učenika opada, a londonske opštine su među najteže pogođenim padom nataliteta i rastućim troškovima.

Analiza Gardijana pokazala je da je 88 osnovnih škola u Engleskoj imalo više od dve trećine upražnjenih mesta prošle godine i da su one u opasnosti od zatvaranja. Od 2010. godine broj učenika osnovnih škola u Engleskoj opao je za 570.000 ili za 11,5 odsto školskih kapaciteta.

Londonske opštine Hakni i Lambet objavile su prošle sedmice predloge za značajna smanjenja broja učenika i zatvaranje osnovnih škola. Opština Hakni je saopštila da planira da zatvori četiri osnovne škole, pri čemu se dve potpuno zatvaraju, a još dve se gase i spajaju sa drugim školama da bi se smanjili finansijski troškovi.

U opštini Lambet zabeležen je pad nataliteta za jednu trećinu od 2009. godine a ekonomska kriza, pandemija korone i Bregzit doveli su do znatne migracije. Prema zvaničnim podacima, gotovo 15 odsto školskih mesta u Londonu je sada nepopunjeno. Predviđa se dalji pad broja novih učenika za sedam odsto do 2026. - 2027. godine, što je ekvivalentno oko 243 odeljenja dece.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA