Vreme čitanja: oko 1 min.

Moguća eksplozija u blizini broda? Nova drama u Crvenom moru

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanska kompanija za pomorsku bezbednost Ambrey je navela da je dobila informaciju o mogućoj eksploziji u blizini broda južno od Mohe

  • 0
Egipat, Crveno more FOTO: Suez cabal authority VIA AP / Tanjug/AP

Moguće je da se dogodila eksplozija u blizini plovila u blizini moreuza Bab al-Mandab, kao i drugi incident u blizini tog moreuza na jugu Crvenog mora, saopštile su danas britanske pomorske vlasti.

U savetodavnom izveštaju, Pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) navode da su primile izveštaj o mogućoj eksploziji u blizini plovila južno od jemenske luke Moka.

Britanska kompanija za pomorsku bezbednost Ambrey je navela da je dobila informaciju o mogućoj eksploziji u blizini broda južno od Mohe, preneo je Rojters.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, napadaju plovila u oblasti Crvenog mora u znak protesta zbog napada Izraela na Pojas Gaze.

Dve velike transportne kompanije, uključujući MSC, saopštile su tokom vikenda da će izbegavati Suecki kanal kao odgovor na napade Huta koji kontrolišu veći deo Jemena.

Brodski put preko Sueckog kanala, koji vodi do Crvenog mora, vitalni je plovni put za globalnu trgovinu.

Ta ruta štedi vreme i troškove jer skraćuje plovidbu oko celog afričkog kontinenta.

Huti su rekli da će nastaviti napade dok Izrael ne obustavi agresiju u Gazi, ali su u subotu saopštili da bi smanjenje humanitarne krize doprinelo "smanjenju eskalacije". Huti su rekli da su u toku razgovori, uz posredovanje Omana, o njihovim "operacijama na moru".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA