Vreme čitanja: oko 1 min.

U februaru saslušanja o Asanžovoj žalbi na izručenje SAD

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američke vlasti traže Asanža po 18 tačaka, uključujući jednu zbog špijuniranja, u vezi sa objavljivanjem velikih količina poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša na sajtu Vikiliks, za koje je Vašington tvrdio da su ''doveli živote u opasnost''

  • 1
Džulijan Asanž, izručenje presuda Foto: Tanjug/AP

Poslednja prilika da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, uz pomoć pravosudnih mehanizama izbegne da bude izručen iz Britanije u SAD, biće dva javna saslušanja u februaru naredne godine, kada će dvoje sudija razmatrati raniju presudu kojom je Asanžu odbijena dozvola za žalbu na presudu o izručenju.

Američke vlasti traže Asanža po 18 tačaka, uključujući jednu zbog špijuniranja, u vezi sa objavljivanjem velikih količina poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša na sajtu Vikiliks, za koje je Vašington tvrdio da su ''doveli živote u opasnost'', prenosi Rojters.

Britanija je pristala da izruči Asanža, koji je, nakon što je sedam godina proveo unutar ambasade Ekvadora u Londonu, uhapšen i zatvoren zbog ''kršenja uslova kaucije''. Njegovi advokati su se obratili i Evropskom sudu za ljudska prava koji bi potencijalno mogao da zaustavi izručenje.

''Poslednje četiri i po godine najviše su pogodile Džulijana i njegovu porodicu, uključujući naša dva mlada sina. Progon ovog nevinog novinara i izdavača mora da se okonča'', rekla je njegova supruga Stela.

Vikiliks je prvi put došao do izražaja 2010. godine, kada je objavio stotine hiljada tajnih, poverljivih fajlova i diplomatskih depeša u najvećem bezbednosnom propustu te vrste u američkoj istoriji, za koji američki tužioci kažu da je ugrozio živote agenata navedenih u procurelim materijalima.

Asanžove pristalice tvrde da je on heroj, koji je žrtvovan jer je razotkrio zločine SAD i da je krivično gonjenje Asanža ''napad na novinarstvo i slobodu govora''.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. februar 2024 | 08:53

    SLOBODAN SVET JE ZABRINUT ZBOG AMERICKE DIKTATURE !!!! ASANZU NOBELA ZA MIR I SLOBODU GOVORA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA