Vreme čitanja: oko 1 min.

Izrael nagovestio novo primirje u Gazi u zamenu za vraćanje talaca, Hamas odbija

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Izrael je spreman za još jednu pauzu u sukobu, kao i za dodatno dopremanje humanitarne pomoći, kako bi bilo omogućeno oslobađanje talaca", rekao je Hercog

  • 2
Deca kidnapovana Izrael Hamas Gaza Foto: Zvanični Twitter nalog države Izrael

Izraelski predsednik Isak Hercog nagovestio je danas spremnost svoje zemlje da uđe u još jedno primirje u Pojasu Gaze, uz posredovanje stranih zemalja.

Hercog je kao glavne razloge za prekid vatre naveo vraćanje talaca koje drži Hamas i potrebu da više pomoći stigne do blokiranog Pojasa Gaze, preneo je Rojters.

"Izrael je spreman za još jednu pauzu u sukobu, kao i za dodatno dopremanje humanitarne pomoći, kako bi bilo omogućeno oslobađanje talaca", rekao je Hercog.

On je istakao da je "odgovornost u potpunosti na lideru Hamasa Jahji Sinvaru i ostatku rukovodstva".

S druge strane, Hamas odbija da se, dok traje rat, održe pregovori sa Izraelom o razmeni zatvorenika, ali je otvoren za svaku inicijativu da se okonča rat, saopštio je danas visoko pozicionirani zvaničnik Hamasa Basem Naem.

"Potvrđujemo naš stav da kategorički odbijamo da se održi bilo kakav oblik pregovora o razmeni zatvorenika u okviru nastavka izraelskog genocidnog rata", rekao je Naem.

On je kazao da je Hamas otvoren za svaku inicijativu koja doprinosi da se "okonča agresija" nad Palestincima i otvore prelazi kako bi se dostavila pomoć palestinskom narodu, prenosi Rojters.

U napadu Hamasa na južni Izrael 7. oktobra ubijeno je oko 1.200 ljudi i uzeto oko 240 talaca.

Izrael je potom pokrenuo snažnu vojnu operaciju u Pojasu Gaze, koja i dalje traje.

Veruje se da je oko 120 talaca još u zarobljeništvu Hamasa i drugih grupa koje podržavaju tu organizaciju u Pojasu Gaze, zbog čega su izraelske vlasti pod sve većim pritiskom da se postigne dogovor o oslobađanju tih ljudi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Izraelski vojnik prolazi kroz jedan od Hamasovih podzemnih tunela i izlazi u bolnici u Gazi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    19. decembar 2023 | 18:02

    Hoće Izrael još jedno primirje da kosoliduje redove i dobije pomoć od Amerike ali braća iz Hamasa ne nasedaju na tako jeftine trikove.

  • Слађана Точиловац Шаљић

    19. decembar 2023 | 18:21

    Да разјаснимо неке ствари и Израелу и Хамасу. На основу резолуције ГС УН СБ УН може да одобри војну кампању и против једних и против других у циљу спровођења одлука у тој резолуцији. Па ви видите да ли ћете и даље да игноришеге те одлуке. А ја ћу само да окренем главу. Па кад се цела Света земља претвори у равну плочу, свет ће да констатује да је то колатерална штета. Чули сте за тај израз.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA