Vreme čitanja: oko 1 min.

Vea traži poništavanje glasanja Liberije u UN protiv prekida vatre u Gazi

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo je navelo da su liberijske diplomate to uradile bez podrške Vee, koji kao predsednik odlučuje o spoljnoj politici države

  • 1
Žorž Vea Foto: Profimedia/AFP

Liberijski predsednik Žorž Vea želi da poništi glasanje svoje zemlje protiv rezolucije UN kojom se poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze, saopštilo je danas liberijsko ministarstvo informisanja.

Ministarstvo je navelo da su liberijske diplomate to uradile bez podrške Vee, koji kao predsednik odlučuje o spoljnoj politici države.

Liberija je bila jedina afrička zemlja i jedna od samo 10 zemalja 193-člane Generalne skupštine UN, koja je bila protiv poziva Ujedinjenih nacija od 12. decembra na hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa, podržanog od 153 zemlje, preneo je Rojters.

"Vea je uvek stajao na strani mira širom sveta", navodi se u saopštenju.

Liberijsko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od Generalne skupštine UN da umesto protiv prekida vatre u Gazi ubeleži glas za primirje.

Dodaje se da je Vea u novembru pisao izraelskom premijeru Benjaminu Netanojahuu, kada je tražio od njega da "vežba uzdržanost i obzir prema civilima koji su prave žrtve tekućeg sukoba", saopštilo je ministarstvo informisanja.

Nekadašnji fudbaler Žorž Vea bi trebalo da se povuče sa mesta predsednika nakon što je u novembru izgubio na izborima, navodi agencija.

(Telegarf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miško

    20. decembar 2023 | 17:36

    Liberija je prva država Afrike koju su priznale SAD... Oni su njihovo mezimče...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA