Vreme čitanja: oko 3 min.

Izrael dao konkretnu ponudu kao deo novog sporazuma o taocima, Hamas traži više

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predlog, napravljen preko katarskih posrednika, prvi je koji je Izrael ponudio od propasti sporazuma prošlog meseca koji je doveo do sedmodnevnog prekida vatre i oslobađanja više od 100 talaca

  • 0
Rat u Izraelu Gaza Foto: Tanjug/AP

Izrael nudi pauziranje borbi u Gazi na najmanje nedelju dana kao deo novog sporazuma po kom bi Hamas oslobodio više od 30 talaca koje ta teroristička grupa drži, rekli su za "Axios" dva izraelska zvaničnika i još jedan izvor koji poznaje situaciju.

Predlog, napravljen preko katarskih posrednika, prvi je koji je Izrael ponudio od propasti sporazuma prošlog meseca koji je doveo do sedmodnevnog prekida vatre i oslobađanja više od 100 talaca.

Izraelski zvaničnici kažu da predlog pokazuje da je Izrael odlučan da ponovo pokrene ozbiljne pregovore za oslobađanje još talaca, iako je Hamas saopštio da neće nastaviti pregovore sve dok borbe traju.

Oko 130 izraelskih i stranih državljana i dalje se drže kao taoci u Gazi. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je u utorak da je među njima osam Amerikanaca.

Direktor CIA Bil Berns sastao se u ponedeljak u Varšavi sa katarskim premijerom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem i Davidom Barneom, šefom izraelske špijunske agencije Mosad, kako bi razgovarali o potencijalnom dogovoru za obezbeđivanje oslobađanja još izraelskih talaca.

Barnea je predstavio izraelski predlog kako da se ponovo pokrenu pregovori o novom sporazumu kako bi se obezbedilo oslobađanje grupe od oko 40 talaca, kažu izraelski zvaničnici.

Grupa bi uključivala preostale žene koje Hamas drži, muškarce starije od 60 godina i druge taoce koji su bolesni ili teško ranjeni i kojima je potrebna hitna medicinska pomoć.

Kao deo predloga, Izrael je predložio da će pristati na privremeni prekid vatre od najmanje nedelju dana, kažu izraelski zvaničnici.

U prethodnom sporazumu, Izrael je pristao na jednonedeljnu pauzu svojih napada u Gazi u zamenu za 80 talaca.

Izrael je takođe sugerisao da bi mogao da oslobodi palestinske zatvorenike koji su osuđeni za ozbiljnije napade na Izrael od onih koji su pušteni u prethodnom sporazumu.

Izraelski zvaničnici kažu da postoji na desetine takvih palestinskih zatvorenika koji su stari ili bolesni i koji bi mogli biti pušteni u okviru humanitarnog sporazuma.

Tokom sastanka u Varšavi, katarski premijer je preneo stav Hamasa da Izrael mora da prekine napade pre nego što počnu pregovori o taocima, rekli su izraelski zvaničnici i izvor koji zna za razgovore.

Barnea je odgovorio da, ako Hamas želi da se rat zaustavi, mora da položi oružje i preda svoje lidere u Gazi koji su odgovorni za napad 7. oktobra na Izrael koji je zapalio rat.

Pregovori u Varšavi su usledili dan nakon što je Hamas objavio video snimak trojice starijih Izraelaca koji su držani kao taoci u Gazi.

Njih trojica, koji su izgledali mršavi i imali duge brade, pozvali su izraelsku vladu da zaustavi rat kako bi mogli da budu oslobođeni. Ubrzo nakon toga, rođaci talaca pozvali su izraelske zvaničnike da ubrzaju napore za njihovo oslobađanje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastao se u utorak sa predstavnicima porodica nekoliko talaca i naglasio da je poslao Barnea u Evropu dva puta u protekloj nedelji kako bi se zalagao za novi sporazum o taocima.

Palestinski Islamski džihad, za koji se veruje da drži dvadesetak talaca, objavio je u utorak snimak na kojem se vide dvojica Izraelaca koji su takođe pozvali Netanijahua da zaustavi rat kako bi mogli da budu oslobođeni.

Izraelski zvaničnik uključen u pregovore rekao je da je izraelski predlog "pravi test za katarsko posredovanje".

"Ako žele da pokažu da mogu da igraju konstruktivnu ulogu, sada je vreme da to urade. Očekujemo da će se ozbiljni pregovori nastaviti što je pre moguće", rekao je izraelski zvaničnik.

Izvor sa direktnim saznanjima o pregovorima rekao je da Katar pokušava da ponovo pokrene pregovore, ali da zahtevi Izraela od Hamasa i ono što on zahteva za okončanje rata komplikuju situaciju.

(Telegraf.rs)

Video: Specijalne snage trijumfuju pošto oslobođeni taoci bezbedno prelaze na teritoriju Izraela

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA