Vreme čitanja: oko 3 min.

Izraelska vojska otkrila najveću tajnu Hamasa: Vođe terorista tamo su mogle da se kriju mesecima

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izraelska vojska otkrila je kako su lideri Hamasa Hanija, Sinvar i Deif kontrolisali Gazu iz podzemlja

  • 1
Tunel Hamas rat Izrael Foto: Tanjug/AP

Izraelske odbrambene snage (IDF) preuzele su kontrolu nad tajnom podzemnom mrežom tunela koji su služili i kao bunker za najviše rukovodstvo Hamasa i kao transportna ruta do nadzemnih lokacija na i oko Palestinskog trga i u gradu Gazi.

"Ovo je grad koji postoji na dva nivoa, jedan iznad zemlje i jedan ispod", rekao je novinarima komandant 401. brigade pukovnik Beni Aharon, "a bitka za njega se takođe odvija u obe arene".

Lideri Hamasa Ismail Hanije, Jahja Sinvar, Mohamed Deif koristili su ovu mrežu za upravljanje radom organizacije i kretanjem kroz srce grada Gaze, saopštila je IDF, koja je ovu oblast nazvala "Komandantskim trgom".

Koristili tunele za kretanje

Takođe su mogli da putuju kroz tunele, da se kriju na duži period ako je potrebno ili da pobegnu, objasnila je vojska.

"Hamas je uzeo dovoljno generatora i solarnih panela od civila da bi mogli da prežive tamo dole mesecima, pa čak i nedeljama", rekao je Aharon.

Trg se nalazio između stambene četvrti visoke klase, koja uključuje koledž, hotel, školu za gluve i fensi radnju za mlade.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Israel Defense Forces (@idf)

Zamenik komandanta 401. brigade, potpukovnik Ido, rekao je:

"Spolja sve izgleda normalno, sve izgleda kao normalan grad".

Nedaleko od dve škole, ali na samom trgu, IDF je otkrila dva tunelska šahta i radionicu za izradu tunela, koje su u utorak popodne pokazali novinarima, ali ih nisu uveli u tunele.

IDF je medijima takođe objavila video-snimke sa detaljima o ovom otkriću, sa snimcima podzemnih tunela, uključujući i onaj koji je vodio od Sinvarove kuće na trgu, u kojem bi spiralno stepenište moglo da ga dovede direktno u betonski hodnik, zajedno sa strujom.

Tuneli su otkriveni pod imovinom u vlasništvu Sinvara i Hanije i omogućili su vođama Hamasa da putuju od kuće do kancelarije i na druga mesta u gradu, objasnila je vojska.

Šta je pronađeno u tunelima?

Veruje se da je jednu kancelariju, sada punu ruševina, koju je vojska pokazala novinarima, koristio Deif, a policajci nagađaju da su invalidska kolica pronađena u toj prostoriji mogla biti njegova.

Tuneli su imali struju, vodu, telefone, hranu, solarne panele, sigurnosne kamere, kao i sobe, uključujući i jednu od 150 kvadrata. Pronađeno je i oružje, uključujući rakete, raketne lansere i noćnu opremu.

Pronađen je i lift koji vodi u tunel, koji koristi skoro isključivo vođstvo Hamasa, objasnila je vojska.

Pronašli su i radionicu za izgradnju tunela.

"Postoje posteri sa uputstvima kako da se gradi, kada da se radi, šta da se radi. Ovde možete videti svuda okolo cement i beton i opremu za izgradnju tunela", rekao je Ido dok je pokazivao na betonske ploče.

"Sve su to zidovi za tunel koji se spuštaju liftom u tunele", rekao je Ido.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Israel Defense Forces (@idf)

Aharon je dodao:

"Nije moguće da ljudi nisu znali šta se ovde dešava."

Vojska je zauzela tunele i trg zahvaljujući radu 401. brigade 162. divizije, koja je radila zajedno sa jedinicom Šaldag i 13. eskadrilom, koja je takođe pomogla u borbi za obezbeđenje trga od Hamasa.

IDF procenjuje da je tokom te bitke ubijeno oko 600 terorista Hamasa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Podgorica

    21. decembar 2023 | 07:30

    Mjesecima, pa cak i nedeljama? Zar je nedelja duzi vremenski period od mjeseca?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA