≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Monstruozni talas napravio haos na kruzeru: Udario je u komandni most i nastao je mrak

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svih 266 putnika i 131 član posade su bezbedni

  • 0
More nevreme brodolom talasi Foto-ilustracija: Shutterstock

Norveški kruzer pretrpeo je nestanak struje nakon što je ogromni talas razbio prozore na mostu dok je plovio u Severnom moru, zbog čega je posada izgubila sposobnost navigacije plovilom, javlja "Daily Mail".

Danske vlasti i vlasnik "MS Maud" prijavili su nesreću u četvrtak.

Svih 266 putnika i 131 član posade su bezbedni, a vlasti su morale da počnu da vuku brod do danske luke oko 22.30 po lokalnom vremenu.

Na društvenim mrežama dele se zastrašujući snimci na kojima se vidi kako u brod, koji je prevozio britanske turiste, udara ogroman talas, usled čega dolazi do nestanka struje i klizanja putnika po podu, tokom žestoke oluje u Severnom moru.

Brod "MS Maud" je plovio oko 348 kilometara od zapadne obale Danske i oko 349 kilometara od istočne obale Britanije kada je monstruozni talas razbio prozore i izazvao haos posadi i putnicima koji su bili na 14-dnevnom putovanju.

Dramatični snimak sa broda pokazuje tačan trenutak kada je talas udario u brod.

"Gledao sam brodsku kameru na TV-u da pokušam da zaustavim vrtoglavicu i nasumično sam odlučio da to snimim! Čim je talas udario, TV ekran se ugasio i začuo se signal za pomoć brodske sirene, tako da sam znao da nešto nije u redu", izjavio je turista koji je snimio talas koji udara u brod.

Turista, koji je očekivao da će to biti "gruba vožnja" nakon što je brod prešao nekoliko drugih velikih talasa, opisao je kako su putnici, stolovi i stolice klizili po podu. Na sreću, nema izveštaja o ozbiljnijim povredama.

Drugi snimci koji su podelili putnici pokazali su koliko su uslovi bili opasni, kao i kako se brod agresivno ljulja gore-dole na ogromnim talasima.

Na brodu je 266 putnika i 131 član, koji su i u trenutku udara talasa bili bezbedni, potvrdio je portparol Danskog združenog centra za koordinaciju spasavanja (DJRC), dodajući da je brod civilne spasilačke firme "Esvagt" uspeo da poveže vuču sa brodom za krstarenje.

"Polako ga vuče ka Bremerhafenu u Nemačkoj brzinom od oko 8-9 čvorova", rekao je portparol.

Uprkos nestanku struje, glavni motor broda je i dalje radio, što je omogućavalo da se njime ručno upravlja iz mašinskog dela.

Nevreme je pogodilo Severno more u četvrtak kasno uveče sa udarima vetra uraganske brzine koji su duvali sa severozapada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA