Vreme čitanja: oko 3 min.

Devojka s fotografije koja je obišla svet: "Upali smo u zamku, ubica je išao prema nama, neko je tad pao"

I. N.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Studenti Filozofskog fakulteta u Pragu koji su se tokom napada u četvrtak našli na poslednjem spratu zgrade bili su u zamci

  • 0
Studenti pucnjava Prag Printscreen: Twitter/@LoveWorld_Peopl

Čitava Evropa oplakuje žrtve pomahnitalog ubice koji je u četvrtak sejao smrt na Filozofskom fakultetu u Pragu, kada je usmrtio 14 ljudi i ranio najmanje 20, nakon čega je počinio samoubistvo.

Deo studenata pokušao je spas da pronađe na krovu fakulteta, kada je nastala i čuvena fotografija koja je obišla svet. Jedna od devojaka sa te fotografije danas priča kako je izgledao pakao koji su preživeli.

Ona i njene kolege nisu imali gde da pobegnu. Ubica je hodao jedinim putem za bekstvo, a studenti Filozofskog fakulteta u Pragu koji su se tokom napada našli na poslednjem spratu zgrade bili su u zamci.

Četvrti sprat, gde je prema dostupnim informacijama ubica izazvao najveći užas, postao je slepa ulica. Dok prva tri sprata imaju hodnik kvadratnog oblika i veliko središnje stepenište, četvrti je neprohodan.

Osim dva lifta, koji su naravno bili isključeni iz objektivnih razloga, jedini put odavde vodi stepenicama sprat niže, a upravo tim stepenicama je išao napadač.

Učenicima i profesorima ostale su samo dve mogućnosti da se spasu - da se zabarikadiraju u učionicama ili u WC-u ili da pobegnu kroz prozor na oluk, na visini od oko 20 metara. A onda iza ugla do proširenja.

Nažalost, nisu svi dobili takvu priliku. Među njima je bila i direktorka Muzikološkog instituta Lenka Hlavkova, čije je ime prvo objavljeno među žrtvama. Muzikologija se predaje u učionicama odmah na početku hodnika na četvrtom spratu.

"Jedan student me je prekinuo i rekao da mu prijateljica piše da je zaključana u toaletu na 4. spratu", rekla je za Radiožurnál vanredna profesorka Danijela Tinkova, koja je vodila čas istorije na drugom spratu.

"Istrčali smo iz učionice, hteli smo gore, ali nas je zaustavila hrpa učenika koji su plakali i vikali da se gore puca. Zato smo se zatvorili u jednu sobu i zabarikadirali. Nakon nekih sat i po policija nas je izvela", ispričala je.

Dva sprata više, David Kozak (24) je nemilosrdno ubijao. Provalio je i u učionicu broj 423 koja se nalazi na kraju hodnika na 4. spratu. Do njega su samo toaleti, dalje se ne može. U učionici je profesorka A.M. držala predavanje iz predmeta Uvod u lingvistiku znakovnih jezika.

"Za razliku od mnogih drugih, ona je imala 'sreće'. Ubica ju je više puta pogodio i moraće neko vreme da ostane u bolnici, ali živa je. Brojne njene kolege i studenti nisu bili te sreće", saopštio je u subotu njen zet na društvenim mrežama.

Blesk prenosi priču jedne od studentkinja koja se našla na fotografiji koja je obišla svet i postala simbol masovne pucnjave na Univerzitetu u Pragu gde je u četvrtak poslepodne ubijeno 14 osoba. Na fotografiji se vidi deset studenata koji čuče na tankoj izbočini zgrade fakulteta. Tamo su pobegli kroz prozor učionice, spasavajući živu glavu. Nažalost, ne svi…

"Počeli su da se čuju pucnji. Mislili smo da se neko zeza po hodniku, ali onda je neko pucao kroz vrata. Sakrili smo se iza klupa", opisala je za Radiožurnál učenica s kultne fotografije.

Završila je u bolnici, izbezumljena i s povređenom rukom, ali živa.

Prema njenim riječima, napada; je nakratko otišao, ali se onda vratio, ponovo počeo da puca i razvaljuje vrata. Tada su učenici pobegli kroz prozor.

"Bili smo na četvrtom spratu i imali smo sreće što je iza naše učionice bio krov. Popeli smo se na njega i otpuzali iza ugla na izbočinu. Ispod nas je bio balkon. Tu smo čekali dosta dugo, ali onda smo čuli da se on očito popeo iza nas, pa smo skočili na balkon. Razbili smo prozor i pobegli kroz unutrašnjost. Prijatelji imaju prelome, ogrebotine. Ali neko je pao s izbočine na tlo", opisala je užasan trenutak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA