Vreme čitanja: oko 2 min.

Navaljni prebačen u jedan od najtežih ruskih zatvora: Tamo drže najgore kriminalce, uskoro će biti -28 stepeni

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznat kao kolonija polarnih vukova, zatvor je mesto gde se drže osuđeni za najteže zločine, sa oštrim zimama i očekivanim temperaturama koje će uskoro pasti na -28 stepeni Celzijusa

  • 38
Alexei Navalny , Kharp zatvor IK-3  Harp Rusija Foto: Tanjug/AP

Osuđeni ruski političar Aleksej Navaljni pronađen je u jednom od najtežih zatvora u zemlji, nakon što su izgubili kontakt s njim pre skoro tri nedelje.

Navaljni se nalazi u zatvoru IK-3 u Harpu, oko 1.900 kilometara severoistočno od Moskve i severno od arktičkog kruga, rekla je njegova portparolka.

Opozicioni lider se oglasio iz zatvora i poručio da je dobro.

"Ne brinite za mene. Dobro sam. Potpuno sam odahnuo što sam konačno uspeo. Još sam dobro raspoložen, kako i priliči Deda Mrazu", naveo je Navaljni, verovatno misleći na njegovu zimsku odeću i bradu.

Poznat kao kolonija polarnih vukova, zatvor je mesto gde se drže osuđeni za najteže zločine, sa oštrim zimama i očekivanim temperaturama koje će uskoro pasti na -28 stepeni Celzijusa.

Zatvor je osnovan kao deo onoga što je nekada bio gulag sistema prisilnih sovjetskih radnih logora, navodi list Moskovsky Komsomolets.

"Ovaj zatvor će biti mnogo gori od onog pre. Pokušavaju da njegov život učine nepodnošljivim koliko god je to moguće", rekla je Kira Jarmiš, portparolka Navaljnog, upoređujući zatvor sa onim u kojem je Navaljni bio ranije, 235 kilometara dalje od Moskve.

Advokat Navaljnog, Ivan Ždanov, rekao je da su pristalice 47-godišnjaka poslale 618 zahteva za informacije o njegovoj lokaciji i nagovestio da ruske vlasti žele da ga izoluju pre izbora u martu 2024. godine - na kojima je Putin nedavno potvrdio da će učestvovati.

Kao zatvorenik, Navaljni ne može da se kandiduje, prenosi Sky news.

Saveznici Navaljnog, koji su se već pripremali za njegov očekivani transfer u koloniju sa "posebnim režimom" - najstrožu ocenu u ruskom zatvorskom sistemu - rekli su da nije viđen od 6. decembra.

Ruske vlasti kažu da je on osuđeni zločinac, iako Navaljni negira sve optužbe.

Portparol američkog Stejt department saopštio je da Sjedinjene Američke Države pozdravljaju činjenicu da je zatvoreni ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni lociran, ali je istakao da je Vašington zabrinut za njegovo stanje.

Iz Stejt departmenta su dodali da je neophodno da Navaljni momentalno bude pušten na slobodu, prenosi Rojters.

"Pozdravljamo to što je gospodin Navaljni lociran. Međutim, i dalje smo duboko zabrinuti za njegovo stanje", naveo je portparol Stejt departmenta.

Ističe se da je ruska vlada odgovorna za ono što se dešava Navaljnom u pritvoru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo pitam

    26. decembar 2023 | 15:04

    ima li diktator imalo duše i obraza?

  • Змајево гнездо

    26. decembar 2023 | 15:09

    За мене је Наваљни прави херој. Не толико што се слажем, или не, са његовим политичким ставовима већ шта све проживљава од сујетнога аутократе из Кремља. Надам се да ће издржати јер проћиће и време доживотнога аутократе.

  • Mi

    26. decembar 2023 | 14:39

    I onda mi velicajte Rusiju.Svi mi stariji sluzili smo vojni rok i idiotskom rezimu,slicnom Ruskom.Fuj diktatorima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA