≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta piše u egipatskom planu za prekid rata Izraela i Hamasa: Sastoji se iz tri faze

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hamas je prošle nedelje rekao da palestinske frakcije neće pristati na bilo kakve razgovore o razmeni zatvorenika sve dok Izrael ne okonča svoju vojnu operaciju u Gazi

  • 2
Izrael, Hamas Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Egipat je navodno predložio plan u tri faze, koji bi mogao da dovede do kraja rata Izraela i Hamasa. Međutim, nije poznato da li će dve strane u sukobu pristati na ovaj predlog.

Izraelski ratni kabinet sastao se u ponedeljak, a između ostalog, trebalo je da razgovaraju o tekućim naporima da se osigura oslobađanje talaca, rekao je izraelski zvaničnik za CNN. Međutim, izvor nije želeo da prizna da li se pričalo o egipatskom predlogu, kao i šta u njemu tačno piše..

Navodno, egipatski sporazum u tri faze bi "obezbedio oslobađanje talaca koje Hamas drži u Gazi", pisao je politički i spoljnopolitički analitičar CNN-a Barak Ravid, pozivajući se na dva izraelska izvora. Međutim, CNN nije nezavisno dobio kopiju plana.

U prvoj fazi se od Izraela očekuje da obustavi vojna dejstva na nedelju ili dve, kako bi Hamas pustio 40 talaca, među kojima ima žena i dece. Druga faze uključuje sporazum o razmeni tela militanata Hamasa za tela izraelskih talaca koje drži Hamas.

Treća faza plana uključuje dogovor "svi za sve", izveštava Ravid, što znači da će Izrael vratiti 6.000 palestinskih zatvorenika iz svojih zatvora za preostale izraelske taoce - uključujući vojnike - koje Hamas drži u zatočeništvu.

Hamas je prošle nedelje rekao da palestinske frakcije neće pristati na bilo kakve razgovore o razmeni zatvorenika sve dok Izrael ne okonča svoju vojnu operaciju u Gazi.

Treća faza takođe uključuje kraj rata, povlačenjem Izraela iz Gaze i "uspostavljanje tehnokratske vlade u Gazi koja neće biti povezana sa Hamasom i koja će dobiti podršku SAD, Egipta i Katara“, izveštava Ravid.

O ovom planu u tri faze pisali su brojni izraelski i svetski mediji, pozivajući se na različite zvaničnike i diplomatske izvore, međutim zvaničan stav Egipta se još nije čuo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    26. decembar 2023 | 13:31

    Sad vam je kasno, tražili ste, gledajte... A Egipat i sve muslimanske zemlje kmeče i pričaju o civilnim žrtvama muslimana a neće da prime nijednu palestinsku izbeglicu, ni da predje u Egipat, a kamoli da ostane, svesno ih žrtvujući da bi se predstavili kao žrtve...pritom, to što su oni napali i ubili hiljade jevrejskih civila nema veze, to se ne računa. Tražili ste, sad nema nazad.

  • Filip

    26. decembar 2023 | 14:08

    Sta pise u ohridskom planu?cujem da je dozvolio siptarske tablice i dokumenta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA