Vreme čitanja: oko 1 min.

Zinjo izolovan da ga ne ubiju rivali: Ozloglašeni kriminalac sam u ćeliji od 6 kvadrata

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da Silva Braga, poznat kao Zinjo, predao se u nedelju federalnoj policiji i poslat je u zatvor Bangu 1, gde se nalaze krijumčari droge

  • 0
Luiz Antonio da Silva Braga Zinjo Foto: Tanjug/AP

Jedan od najvećih brazilskih kriminalnih vođa Luiz Antonio da Silva Braga zatvoren je u izolovanu ćeliju od šest kvadratnih metara u zatvoru maksimalne bezbednosti da bi izbegao da ga ubiju pripadnici rivalskih bandi, saopštile su vlasti.

Da Silva Braga, poznat kao Zinjo, predao se u nedelju federalnoj policiji i poslat je u zatvor Bangu 1, gde se nalaze krijumčari droge, rekao je državni sekretar za javnu bezbednost Viktor Santos.

Zinjov advokat nije odgovorio na zahtev AP-a za komentar nakon njegovog hapšenja. Zinjo, vođa jedne od najvećih kriminalnih grupa u brazilskoj državi Rio de Žaneiro, bio je u bekstvu od 2018. godine i protiv njega je bilo raspisano 12 poternica, a predao se posle pregovora sa lokalnim vlastima, saopštila je brazilska federalna policija.

Zinjova grupa dominira zapadnim regionom Rija, gde je nekoliko članova njegove bande ubijeno poslednjih godina.

Veruje se da te kriminalne grupe, poznate kao "milicije", kontrolišu oko 10 odsto gradskog područja Rija, prema prošlogodišnjoj studiji neprofitne organizacije Fogo Kruzado i istraživačke grupe federalnog univerziteta Fluminense.

Milicije su se pojavile 1990-ih godina i prvobitno su ih činili uglavnom bivši policajci, vatrogasci i vojnici koji su želeli da se bore protiv bezakonja u svom naselju. Stanovnicima su naplaćivali zaštitu i druge usluge, a odnedavno su i sami počeli da se bave krijumčarenjem droge, navodi AP.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA