Vreme čitanja: oko 1 min.

Hamasov masakr Izraelaca 7. oktobra bio odmazda za ubistvo komandanta Iranske revolucionarne garde?

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nedavno je u izraelskom vazdušnom napadu izvan Damaska ubijen viši savetnik iranske Revolucionarne garde

  • 0
Izrael, napad Foto: Tanjug/AP

Masakr 7. oktobra u južnom Izraelu bio je odgovor na ubistvo komandanta Korpusa iranske revolucionarne garde (IRGC) Kasema Sulejmanija 2020. godine, navodi "Al Jazeera" pozivajući se na saopštenje IRGC u sredu ujutro, prenosi "Jerusalem Post".

Ostatak saopštenja IRGC-a odnosio se na ubistvo višeg savetnika IRGC-a u Damasku u ponedeljak, za koje lokalni bezbednosni izvori i iranski državni mediji tvrde da ga je izvršio Izrael.

Atentat je bio "teroristički čin", navodi se u saopštenju IRGC-a koje citira "Haaretz".

IDF bez komentara

"Neću komentarisati razne akcije koje preduzimamo. Izraelske odbrambene snage (IDF) rade zajedno sa drugim bezbednosnim organizacijama širom Bliskog istoka, unutar granica države, oko granica države", rekao je načelnik Generalštaba IDF Herci Halevi novinarima u blizini Gaze na pitanje o napadu u Siriji.

"Preduzećemo sve neophodne mere da jasno stavimo do znanja da smo veoma odlučni da branimo zemlju, da smo voljni da idemo daleko", dodao je Halevi.

Smrt Sajida Razi Musavija

Savetnik, poznat kao Sajid Razi Musavi, bio je odgovoran za koordinaciju vojnog saveza između Sirije i Irana. Iranska revolucionarna garda je saopštila da će Izrael patiti zbog ubistva Musavija, koji je imao čin brigadnog generala garde.

"Nesumnjivo, uzurpator i divlji cionistički režim će platiti za ovaj zločin", rekao je iranski predsednik Ebrahim Raisi u saopštenju objavljenom na državnoj televiziji.

"Ova akcija je još jedan znak frustracije, bespomoćnosti i nesposobnosti okupatorskog cionističkog režima", dodao je on.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje u ponedeljak uveče, upozoravajući da Teheran "zadržava pravo da odgovori u odgovarajuće vreme i na odgovarajućem mestu na atentat" na Musavija.

Teheran je dodao da je ovaj atentat "grešan i kukavički čin i znak terorističke prirode cionističkog režima".

Hezbolah je u ponedeljak uveče objavio saopštenje u kojem se navodi da žali zbog smrti zvaničnika IRGC-a, koga je libanska teroristička organizacija nazvala "jednim od najbolje braće koji su decenijama radili na podršci islamskom otporu u Libanu".

Video: Prvi snimci sa aerodroma u Bagdadu gde su Amerikanci ubili iranskog generala Sulejmanija

(Telegraf.rs)

Video: Jezivi snimak otmice mladog izraelskog para za taoce palestinskih boraca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA