≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tejlor Svift, Džastin Biber, Ronaldo i Opra nisu kritikovali Ukrajinu, otkrila grupa Antibot4Navalny

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dopelgenger vodi „jednu od najvećih i najupornijih kampanja u ime Kremlja od 2017.“

  • 0
Tejlor Svift Foto: Inez van Lamsweerde and Vinoodh Matadin / AFP / Profimedia

Tejlor Svift, Džastin Biber, Kristijano Ronaldo, Selena Gomez, Opra Vinfri i Dvejn Rok Džonston, između ostalih, nisu počeli odjednom da kritikuju Ukrajinu i njenog predsednika Volodimira Zelenskog, već je to rad proruskih botova koji koriste veštačku inteligenciju, objavila je grupa Antibot4Navalny. Oni su uspeli da razotkriju navodne citate više od 75 poznatih ličnosti.

- „Znam da su SAD uništile Severni tok. Da li neko ozbiljno misli drugačije?“ Bijonse. Ričard Brenson. Za Dopelgengerove (Doppelgänger) botove, ovi tvitovi su generisani pomoću veštačke inteligencije. Kada je reč o poznatima koje imitiraju sa lažnim fotografijama, stvari su nešto drugačije (ili donekle identične) – navodi se u postu Antibot4Navalny na platformi Iks, nekadašnjem Tviteru.

Kako navode u svom izveštaju, Dopelgenger (dvojnik) ovim postovima vodi „jednu od najvećih i najupornijih kampanja u ime Kremlja od 2017.“ Ovi botovi su, tvrde, povezani sa ruskom vojnom obaveštajnom služnom GRU.

@komesmetaistina Danas svako može biti svako . #viral #balkantiktok #fyp #foryou #teorijazavere #misterija #ai #poznati #ronaldo #tylorswift ♬ original sound - udarac.istine

Ovu kampanju je još u septembru 2022. razotkrila neprofitna organizacija EU DisinfoLab, ali je to nije sprečilo da nastavi delovanje po društvenim mrežama.

Ta kampanja funkcionište tako što botovi prave sajtove skoro identične sajtovima najčuvenijih svetskih portala, a onda šire antiukrajinske narative. To možda ne prolazi u velikim medijima, ali na društvenim mrežama se deli kao da je sve što tu piše istinito.

U tim tvitovima uz slike poznatih, poput Tejlor Svift, Džastina Bibera i Kristijana Ronalda, stoje poruke poput: „Zašto gospođa Zelenska kupuje kartije nakit vredan milion dolara kad njen muž traži novac od SAD?“, „Dokle će ovo da potraje? Ukrajinci se ponašaju kao šarlatani, a mi nastavljamo da im plaćamo“, „Svaki put kad Ukrajinci dobiju novac, sve pođe po zlu“...

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA