Vreme čitanja: oko 2 min.

Mia je bila talac Hamasa, prvi put govorila o zarobljeništvu: "Prošla sam Holokaust, tamo su svi teroristi"

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mia je provela 54 dana kao zatvorenik u palestinskoj enklavi nakon što je upucana i uzeta za taoca na festivalu Nova u južnom Izraelu

  • 0
Mia Schem Foto: Tanjug/AP

Mia Šem, 21-godišnja Izraelka koju su pripadnici Hamasa oteli nakon što su 7. oktobra napali zemlju, podelila je užasno iskustvo zarobljeništva u Gazi, nakon što je oslobođena prošlog meseca.

Mia je provela 54 dana kao zatvorenik u palestinskoj enklavi nakon što je upucana i uzeta za taoca na festivalu Nova u južnom Izraelu, pre nego što je najzad puštena na slobodu u okviru prekida vatre i razmene zatvorenika 30. novembra.

U svom prvom intervjuu nakon oslobađanja za TV stanicu Kanal 13 rekla je da želi da da "pravu sliku o ljudima koji žive u Gazi, njihovim pravim namerama i svemu što je doživela u zatočeništvu".

"Prošla sam Holokaust. Tamo su svi teroristi", rekla je Mia.

Dodala je da je u Gazi bila smeštena kod jedne porodice s decom.

"To su porodice pod Hamasovim režimom, znate. Shvatila sam da sam bila kod porodice. Onda sam počela sebi da postavljam pitanja... zašto sam kod porodice? Zašto su deca ovde? Zašto je žena ovde?", rekla je Mia, koja pored izraelskog ima i francusko državljanstvo.

Nakon što je u zatočeništvu provela 54 dana, a pre nego što je puštena, Mira je morala da snimi video poruku o svom boravku u Gazi, prenosi Daily Mail.

"Ljudi su jako dobri, jako su ljubazni bili prema meni... hrana je bila dobra, ljubaznost isto. Sve je dobro", rekla je Izraelka, između ostaloga, u toj poruci.

Taj snimak se brzo proširio svetom jer je njeno svedočanstvo bilo drukčije od svedočanstava drugih zarobljenika. Oni su, naime, rekli da su bili zlostavljani.

Mnogi su stoga pomislili da Mia nije bila iskrena odnosno da su je hamasovci naterali da kaže to što je rekla.

Mia je tokom napada Hamas na muzički festival Supernova upucana u desnu ruku. Operacija tokom koje su joj sanirane povrede trajala je tri sata.

Kasnije je njena tetka rekla da ju je operisao veterinar i da nije išla na fizioterapiju nakon operacije.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by מייה שם (@mia_schem)

Mia je 9. decembra na društvenoj mreži Instagram objavila fotografije sebe na kojoj se može videti da na levoj podlaktici ima tetovažu "Opet ćemo plesati, 7. 10. 23.".

"7. 10. ‘23. nikad neću zaboraviti. Bol i strah, teške slike, prijatelje koji se neće vratiti i one koje moramo da spasimo. Još nismo pobedili, još ćemo plesati", napisala je Mia uz fotografije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA