Vreme čitanja: oko 3 min.

Hanibal-kanibal već pola veka Novu godinu dočekuje u samici: Serijski ubica odvojen od svih

I. N.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Proširile su se glasine da je Modsli jednoj od svojih žrtava pojeo deo mozga nakon što je žrtva pronađena sa kašikom u uhu

  • 0
Zatvor Foto: Shutterstock

Robert Modsli (70) britanski serijski ubica poznat u svetu kao Hanibal-Kanibal, dočekao je već 50. Božić iza rešetaka, a navodno je kriminalac koji je najduže na svetu boravio u samici.

Modsli je već 45 godina u samici, što je, veruje se, svetski rekord, piše Mirror.

On je dobio nadimak Hanibal-Kanibal nakon lažnih izveštaja da je pojeo mozak jedne od svojih žrtava. U zatvoru je završio kada je imao 21 godinu, a zbog ubistva Džona Farela (31), 1974. godine.

Četiri godine kasnije smešten je u samicu pošto je ubio troje zatvorenika.

Decenijama već živi u ćeliji od 25 kvadrata, koja je 1983. godine izgrađenoj specijalno za njega i koja ima neprobojno staklo.

Modsli je proglašen nesposobnim za suđenje nakon što je ubio Farela, koji je navodno bio pedofil. Poslat je u bolnicu Broadmor u Berkširu 1977. godine, gde je uzeo drugog zatvorenika za taoca pre nego što ga je nasmrt izbo plastičnom kašikom.

Proširile su se glasine da mu je Modsli pojeo deo mozga nakon što je žrtva pronađena sa kašikom u uhu. Kasnije je poslat u zatvor u Zapadnom Jorkširu, gde je ubio dvojicu zatvorenika, zbog čega je 1978. prebačen u samicu.

U dokumentarcu "Vejkfild: Zlo iza rešetaka", Modslijev rođak Gevin iz Liverpula otkrio je kako je njegov tihi, 'dobro načitani' ujak zadovoljan što je izolovan od ostatka sveta.

"Ukoliko ga stavite među silovatelje i pedofile, ubiće ih, znam jer nam je rekao da će ubiti što više pedofila. Ne opravdavam ono što je uradio, ali... ljudi koje je ubio su zaista loši ljudi", rekao je Gevin.

Ozloglašeni ubica je prethodno rekao da je "srećan i zadovoljan u samici", ali je rekao da dani koje provede u tako malom prostoru izgledaju kao da je živ zatvoren u kovčeg.

Njemu su pravosudni organi konstatno odbijali zahteve da vreme provodi sa drugim ljudima. Pre dve godine odbačena je njegova molba da bar na Božić bude sa drugim ljudima i rečeno mu je da će "biti zaključan u svojoj staklenoj kutiji dok ne umre". U ćeliji ima sto i stolice, napravljene od kompresovanog kartona.

Ubica je pisao novinama, tražeći bolji tretman u prvim danima svog zatočeništva.

Godine 2000. poslao je zahtev sudu tražeći da mu se dozvoli da umre.

Napisao je pismo u kojem je pitao: "Kojem cilju služi to što me drže zaključanog 23 sata dnevno? Zašto se uopšte truditi da me nahraniš i da mi daš jedan sat vežbanja dnevno? Kome ja zapravo predstavljam rizik?'

Tada je tražio da mu se odobri da ima ljubimca papagaja, obećavajući da će istog voleti i da ga "neće pojesti".

Veruje se da je Modsli zatvorenik sa najdužim stažom u Britaniji nakon ubice Maura Iana Brejdija, koji je odležao 51 godinu. Umro je 2017. godine.

Američki zatvorenik Albert Vudfoks, koji je preminuo prošle godine, držao je svetski rekord u samici sa 43 godine, pre nego što je pušten na slobodu 2016.

Portparol Ministarstva pravde rekao je za Miror da "u britanskom zatvorskom sistemu ne postoji samica".

"Neki prestupnici će biti odvojeni ako predstavljaju rizik za druge. Dozvoljen im je boravak na otvorenom svaki dan, posete, telefonski pozivi i pristup pravnim savetima i medicinskoj nezi kao i svima drugima", naveli su iz Ministarstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA