Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik Konga Feliks Čisekedi ponovo izabran na tu funkciju

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

zlaznost na izborima bila je više od 40 odsto, a glasalo je oko 18 miliona ljudi

  • 1
Kongo izbori Foto: Tanjug/AP

Predsednik Konga Feliks Čisekedi ponovo je izabran na tu funkciju nakon što je osvojio više od 70 odsto glasova, saopštila je danas izborna komisija te zemlje. Preliminarni rezultati izbora 20. decembra objavljeni su u glavnom gradu Kinšasi, usred zahteva opozicije i pojedinih grupa civilnog društva da se glasanje ponovi zbog velikih logističkih problema, koji su doveli u pitanje validnost ishoda izbora, preneo je AP.

Sledeći po broju osvojenih glasova je biznismen Moise Katumbi, koji je dobio 18 odsto glasova, i Martin Fajulu koji je dobio pet odsto glasova, saopštila je izborna komisija. Dobitnik Nobelove nagrade za mir Denis Mukvege, lekar poznat po lečenju žena koje su bile žrtve seksualnog nasilja u istočnom Kongu, dobio je manje od jedan odsto glasova.

Izlaznost na izborima bila je više od 40 odsto, a glasalo je oko 18 miliona ljudi.

Rezultati će biti poslati Ustavnom sudu na potvrdu, rekao je šef izborne komisije Denis Kadima.

Opozicioni kandidati koji se protive rezultatima imaju dva dana da podnesu prigovore, a Ustavni sud potom ima sedam dana da odluči. Konačni rezultati očekuju se 10. januara, a predviđeno je da novoizabrani predsednik položi zakletvu krajem toga meseca. Kongo ima istoriju spornih izbora koji mogu da prerastu u nasilje, a mnogi Kongoanci imaju malo poverenja u institucije zemlje, navela je američka agencija.

Logistički problemi su uključivali da su mnoga biračka mesta kasno otvorena ili uopšte nisu otvorena, a na nekima je nedostajao birački materijal. Glasanje na izborima je moralo da se produži na drugi dan, što su lokalni posmatrači i organizacije civilnog društva ocenili kao nezakonito, a u pojedinim delovima zemlje glasalo se i pet dana posle izbornog dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA