≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šok u Danskoj: Kraljica uživo na televiziji objavila da odlazi s prestola

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naslediće je njen najstariji sin, prestolonaslednik Frederik

  • 2
Kraljica  Margareta Queen Margrethe Foto: Martin Sylvest / AFP / Profimedia

Naslediće je njen najstariji sin, prestolonaslednik Frederik.

Danska kraljica Margareta II., koja je na prestolu već 52 godine, iznenađujuće je uživo na televiziji, u novogodišnjoj poruci, objavila da odlazi s prestola, javlja BBC.

Margareta II. će se službeno povući s trona 14. januara nakon 52 godine na prestolu. Naslediće je njen najstariji sin, prestolonaslednik Frederik.

Ova 83-godišnjakinja je monarh s najdužim stažem u danskoj istoriji, a presto je preuzela nakon smrti svog oca, kralja Frederika IX.. Ova prva žena na danskom prestolu, u javnosti je poznata po svom umetničkom daru, strastvenom pušenju i sedoj punđi.

Margareta II. na presto je stupila 1972., kada je potpora za dansku kraljevsku porodicu bila u padu, ali je tokom svoje dugogodišnje vladavine doprinela obnovi njenog ugleda. - Uspela je biti kraljica koja je povezivala dansku naciju u vreme velikih promena: globalizacije, pojave multikulturalne države, gospodarskih kriza 1970-ih, 1980-ih i ponovno od 2008. do 2015., te u pandemiji - rekao je istoričar Lars Hovebakke Sorensen za AFP.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA