Vreme čitanja: oko 1 min.

Iran oslobodio Španca uhapšenog pre 14 meseci zbog posete grobu Mahse Amini

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Santjago Sančez Kohedor, 41-godišnji stanovnik Madrida, putovao je peške prema Kataru kako bi gledao Svetsko fudbalsko prvenstvo koje se održavalo u toj zemlji * Na putu je stao u kurdskom gradu Sakez u Iranu gde je uhapšen i zatvoren u oktobru 2022. nakon što je posetio i fotografisao grob Mahse Amini

  • 0
Iran protest Foto: Tanjug/AP

Španac Santjago Sančez Kohedor, koji se nalazio u zatvoru u Iranu nakon što je u oktobru 2022. posetio grob Mahse Amini, pušten je na slobodu, izvestila je iranska ambasada u Madridu, piše Hina.

"Iranskoj ambasadi je zadovoljstvo da izvesti o oslobođenju Santjaga Sančeza Kohedora, jedinog španskog pritvorenika u Iranu", saopštila je ambasada putem društvene mreže X.

"Njegovo oslobođenje je realizovano u okviru prijateljskih i istorijskih odnosa dveju zemalja i poštovanju zakona", dodalo je.

Sančez Kohedor, 41-godišnji stanovnik Madrida, putovao je peške prema Kataru kako bi gledao Svetsko fudbalsko prvenstvo koje se održavalo u toj zemlji. Na putu je stao u kurdskom gradu Sakez u Iranu gde je uhapšen i zatvoren u oktobru 2022. nakon što je posetio i fotografisao grob Mahse Amini, prenosi Index.

Amini, 22-godišnja devojka preminula je u septembru 2022. nakon što ju je uhapsila iranska policija zadužena za moral, zbog navodnog kršenja strogog pravila oblačenja koja zahtevaju da žene pokriju glavu maramom. Njena smrt dovela je do masovnih antivladinih protesta.

Sančez Kohedor je proveo 14 meseci u zatvoru, a njegova majka je u nedelju za novinsku agenciju EFE rekla da ne zna kada bi tačno mogao biti pušten i da se vrati u Španiju. Za vest je saznala preko jednog prevodioca u iranskoj ambasadi u Madridu.

Porodica je raznim kanalima pokušavala da izdejstvuje njegovo oslobađanje pa je kontaktirala i fudbalski klub Real Madrid kako bi posredovao, ali klub nije odgovorio na molbu za pomoć, izvestio je EFE.

Španska diplomatija je nakon hapšenja bila u kontaktu s iranskim vlastima.

Španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albaras je pre dva meseca, tokom jednog događaja u Madridu posvećenog ljudskim pravima, javno zatražio puštanje na slobodu Sančeza Kohedora.

(Telegraf.rs)

Video: U slučaju rata Iran ima prednost u odlučnoj populaciji ali Amerika ih je opkolila sa svih strana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA