≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Makron u novogodišnjem obraćanju: 2024.: Godina ponosa i nade za Francusku

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

On je dodao da su 2023. godinu obeležili ratovi u Ukrajini, na Bliskom istoku i u Gazi

  • 0
Pariz Pariski Mirovni Forum Emanuel Makron Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/Tom Nicholson

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je večeras da će 2024. biti godina francuskog ponosa i nade, u znaku Letnjih olimpijskih igara u Parizui ponovnog otvaranja katedrale Notr Dam nakon razornog požara. "Samo jednom u veku ste domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, samo jednom u milenijumu se obnovi katedrala.

I zato je 2024, godina odlučnosti, izbora, oporavka i ponosa.

U stvari, godina nade", poručio je Makron u novogodišnjem televizijskom obraćanju. Francuska će nastaviti da se "ponovno naoružava" kada je reč o bezbednosnim pitanjima, ali će podsticati javno obrazovanje i socijalnu koheziju, rekao je Makron, prenosi Rojters.

On je dodao da su 2023. godinu obeležili ratovi u „Ukrajini, na Bliskom istoku i u Gazi ” i podsetio da je 41 francuski državljanin ubijen, a drugi uzeti kao taoci u „terorističkim napadima u Izraelu” 7. oktobra. Makron je takođe rekao da će 2024. biti "godina odlučnosti" za Francusku i naveo predstojeće izbore za Evropski parlament kao priliku za francuske glasače da "nastave evropsku tradiciju ili da je zaustave".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA