Vreme čitanja: oko 3 min.

Japan danas pogodio snažan potres: Zemljotres 2011. izazvao hidrogensku eksploziju, a jedan ubio 100.000 ljudi

Vreme čitanja: oko 3 min.

Odmah nakon razornog zemljotresa izdato je upozorenje na cunami, a talasi visine do 1,2 metra već su zabeleženi u pojedinim područjima

  • 1
Sendai, Zemljotres u Japanu 2011, Tohoku, Japan Helikopter nadleće Sendai 12. marta 2011. godine, dan nakon razornog zemljotresa koji je izazvao cunami i doveo do nuklearne katastrofe u Fukušimi. Foto: Wikimedia Commons/United States Navy/BurtAlert

Japan je danas pogodio veoma snažan zemljotres, a potom se dogodio i veliki broj propratnih. Više zgrada je urušeno, a brojni putevi su oštećeni nskon serije jakih i razornih zemljotresa koji su danas pogodili Japan. U samo 12 minuta tri potresa su zabeležena kod obale Honšua, a najjači je bio 7,5 stepeni po Rihteru.

Lokalni mediji javili su da ima urušenih zgrada, da je pričinjena velika materijalna šteta na brojnim objektima, a uništeni su i mnogi putevi, koji su se otvorili od siline potresa.

Odmah nakon razornog zemljotresa izdato je upozorenje na cunami, a talasi visine do 1,2 metra već su zabeleženi u pojedinim područjima. Informacija o žrtvama i dalje nema, a društvenim mrežama kruže snimci kada je tlo počelo da drhti.

Hiljade ljudi napustilo je svoje domove i ne smeju iz straha da se vrate unutra.

Lokalni mediji pišu da se brojni stanovnici iz priobalnih područja evakuišu peške ili automobilima na bezbedno.

Najmanje jedna osoba je nastradala u potresima.

Inače, opasnost je od cunamija bila je proglašena i na obali Rusije, ali i u višemilionskom Vladivostoku.

Japan je 11. marta 2011. godine pogodio do tada najjači zemljotres u istoriji zemlje, jačine 9 Rihtera. Nakon katastrofalnog potresa dogodio se i razorni cunami. Epicentar je bio 130 km istočno od poluostrva Tohoku regiona blizu Sendaja.

Nastradalo je 15.894 ljudi, 6.156 je povređeno, 2.546 se vodilo kao nestalo i pokrenut je cunami visine 10 do 20 metara.

Epicentar je bio 370 kilometara od glavnog grada Tokija, tj. 130 kilometara istočno od grada Sendaj na ostrvu Honšu u prefekturi Mijagi, na dubini od oko 24 kilometra u Tihom okeanu.

Zemljotres je izazvao štetu i u Tokiju, a osetili su ga i stanovnici Koreje. Izdato je upozorenje za cunami, koji je prekrio ulice grada Sendaja, potopivši i aerodrom, a na udaru razornoh talasa našli su svi predeli uz istočnu i severoistočnu obalu Japana. Talasi su stigli do obala Havaja, Novog Zelanda, Rusije, Filipina i Palaua. Inače, građevine u Japanu su veoma kvalitetne izrade, tako da i pored ovakvog katastrofalnog zemljotresa, nije pričinjena katastrofalna šteta, ali je šteta i ogroman broj žrtava zabeležen usled katastrofalnog cunamija.

Ogroman cunami obrušuio se i na nukelarnu elektranu u Fukušimi, na severoistočnoj obali Japana. Došlo je eksplozija i do druge najveće nuklearne nesreće u svetu, jača je bila samo ona u Černobilju. Prema procenama naučnika, potres je pomerio japanska ostrva za 2,4 metra i Zemljinu osu za skoro 10 centimetara.

U nuklearnoj elektrani Fukušima 1 na severoistoku Japana 12. marta je došlo do hidrogenske eksplozije u prvom bloku zbog kvara na sistemu za hlađenje usled zemljotresa. U nesreći je povređeno 4 radnika koji su pokušavali da osposobe sistem. 14. marta je došlo do eksplozije i u trećem bloku, a 15. marta i u drugom bloku. Japanska vlada je naložila evakuaciju oko 200.000 osoba zbog straha od topljenja jezgra u reaktoru.

Kompanija koja upravlja elektranom Fukušima 1 donela je odluku da se elektrana neće više koristiti posle štete pričinjene zbog zemljotresa i eksplozije.

Japanu je godinama trebalo da se u potpunosti saniraju posledica zemljotresa.

Nažalost, Japan se veoma često nalazi na udaru razornih zemljotresa.

Snažan zemljotres pogodio je Japan i 20. marta 2020 godine. Epicentar potresa je nedaleko od severoistočne obale Japana i grada Sendaija. Epicentar od 7,2 Rihtera dogodio se u Tihom okeanu, pa je objavljena opasnost od cunamija. Manji cunami talasi već su lokalno pogodili severoistočnu obalu Japana. Zemljotres je žestoko zadrmao i Tokio, a trajao je nekoliko minuta. Inače, epicentar zemljotresa dogodio se u oblasti koja je pre 10 godina, 11. marta razorena nakon potresa od 9 Rihtera, koji je pokrenuo cunami talase i ubio skoro 20.000 ljudi, ali izazvao i najveću nuklearnu katastrofu nakon one u Cernobilju, jer je cunami razorio i nuklearnu elektranu u Fukušimi.

Inače, 1995. godine, Kobe je razorio zemljotres, pri čemu je poginulo 5.000 ljudi. Najveći broj poginulih u novijoj istoriji dogodio se 1923. godine. Tada je Tokio razorio potres, potom su nastali požari, a svemu tome je svedočio i snažan tajfun. Tokio je bio sravnjen do temelja, a život je izgubilo više od 100.000 ljudi.

Pored zemljotresa, Japan veoma često pogađaju i druge katastrofe, poput tajfuna i vulkana, a godišnje 5 do 10 tajfuna direktno pogode ovu ostrvsku zemlju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    2. januar 2024 | 06:16

    Smem da se kladim da u Japanu sada bez obzira na seriju zemljotresa bolje funkcionise gradski prevoz nego kod nas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA