≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Putinova odmazda za mrtve u Belgorodu: Stravični napad na Ukrajinu, 250.000 ljudi bez struje

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusija je od 31. decembra na Ukrajinu ispalila 170 dronova "Šahed" i desetine projektila raznih tipova, a apsolutna većina njih ciljala je civilnu infrastrukturu

  • 48
Ukrajina Harkov Foto: Tanjug/AP

U Kijevu i Kijevskoj oblasti više od 250.000 potrošača ostalo je bez struje nakon jutrošnjih ruskih masovnih raketnih napada, saopštio je ukrajinski operater Ukrenergo. Rusija je jutros izvela masovni raketni napad na Ukrajinu, a na meti su bili i Kijev i Harkov. Napadi su usledili nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u ponedeljak rekao da udari Ukrajine na Belgorod "neće proći nekažnjeno". Rusija tvrdi da su u ukrajinskom raketnom napadu na Belgorod u subotu poginule 24 osobe.

Ministarstvo energetike Ukrajine saopštilo je da su oštećene trafostanice u Kijevskoj oblasti i visokonaponski vodovi.

"U jutrošnjim ruskim raketnim napadima na Kijev, Kijevsku oblast i Harkov poginule su četiri, a povređene 92 osobe", saopštio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je na Tviteru napisao da više od 500 spasilaca i pripadnika hitnih službi nastavljaju da rade na mestima koja su bile mete napada.

Prema navodima Zelenskog, Rusija je od 31. decembra na Ukrajinu ispalila 170 dronova "Šahed" i desetine projektila raznih tipova, a apsolutna većina njih ciljala je civilnu infrastrukturu.

Ruski napad na Kijev i Harkov

Rusija je u utorak ujutro raketama napala ukrajinske gradove Kijev i Harkov, objavile su uprave tih dvaju gradova nakon što je Moskva najavila odmazdu za prošlonedeljni ukrajinski napad na Belgorod. Raketni napad na Kijev usledio je nakon napada dronom nekoliko sati ranije. Agencija France-Presse piše da se desetak snažnih eksplozija čulo u glavnom gradu. Od njih su se zatresle zgrade u središtu. Vojna uprava kaže da su delovi srušenih raketa pali na različite delove grada, posebno na stambene četvrti.

"Eksplozije u glavnom gradu", napisao je gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu, upozorivši ljude da ostanu na sigurnom. Ukrajinske vazdušne snage saopštile su ranije u utorak da su uništile svih 35 bespilotnih letelica koje je Rusija lansirala nakon ponoći ciljajući nekoliko gradova u Ukrajini, uključujući Kijev.

Prva izveštavanja o žrtvama pokazuju kako su najmanje dve žene poginule, dok je više od 70 osoba povređeno u Harkovu i Kijevu. U glavnom gradu je hospitalizovano i 27 osoba nakon što je požar zahvatio višespratnicu, potvrdio je gradonačelnik Vitalij Kličko, dok je jedna starija žena navodno preminula u kolima hitne pomoći.

Osim dronovima, Rusi su Ukrajinu napali i krstarećim raketama Kh-101/55/55 te s više od 10 bombardera Tu-95MS. Narodna zastupnica Ukrajine Ivana Klimpuš javlja kako je ovo ''verovatno najveći napad na Kijev i Ukrajinu od početka invazije'' te zatražila urgentnu akciju Zapada u pružanju pomoći.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • braco

    2. januar 2024 | 11:00

    Iživljavati se nad cvilima i građanima je terorizam.

  • Tea

    2. januar 2024 | 11:02

    Putin umesto da okončava rat on ga dodatno raspiruje.Iz toga de vide kompleksi i sujeta diktatora.

  • Mišel

    2. januar 2024 | 11:07

    Z..elenski udara po ruskim civilima u svojoj nemoći da vojnoj sili Rusije nanese gubitke.Teško ukrajinskom narodu sa ovim klovnom ,čije konce povlači zapad satanski.Ovo će mu biti godina njegovog nestanka sa svih mogućih scena ,pa i one njegove kao klovna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA