Vreme čitanja: oko 1 min.

Hamas prekinuo pregovore o taocima zbog ubistva al Arurija

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šef Hamasa je rekao da je atentat bio "teroristički čin", kršenje suvereniteta Libana i širenje neprijateljstva Izraela prema Palestincima

  • 0
Saleh al-Aruri Hamas Foto: JAMAL ARURI / AFP / Profimedia

Hamas je zamrznuo pregovore o drugom sporazumu o oslobađanju dodatnih talaca u Gazi nakon što je Izrael ubio zamenika lidera Hamasa Saleha al Arurija u Bejrutu, prenosi "Jerusalem Post" pozivajući se na izveštaj portala "Al Arabija".

Šef Hamasa Ismail Hanije rekao je da je atentat bio "teroristički čin", kršenje suvereniteta Libana i širenje neprijateljstva Izraela prema Palestincima.

Pre atentata, Izrael se nadao da je Hamas malo ublažio stav i da bi se mogao pronaći srednji put koji bi omogućio da se krene dalje kako bi se obezbedilo oslobađanje nekih od 129 talaca koji su preostali u Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastao se u utorak sa predstavnicima porodica talaca. U izjavi nakon sastanka, on je rekao: "Napori za dogovor se nastavljaju. Kontakti se održavaju, nisu odsečeni. Postojao je ultimatum Hamasa, sada je omekšao. Ovi kontakti se sada održavaju", rekao je Netanjahu.

Ubistvo al Arurija je takođe odvratilo Izrael od fokusiranja na razgovore o planovima za dan nakon eliminacije Hamasa i navodno je nateralo američkog sekretara Entonija Blinkena da odloži put u Izrael sledeće nedelje, zaključuje "Jerusalem Post".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA