Vreme čitanja: oko 3 min.

Tramp dobio najveću podršku do sada: Čak 27 saveznih država obratilo se Vrhovnom sudu SAD sa jednim zahtevom

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Trampa podržava 27 država u borbi protiv Vrhovnog suda, koje upozoravaju na "haos" 2024. ako ga skinu sa glasačkih listića. Vrhovni sud se složio u petak da sasluša slučaj kojim se Trampu zabranjuje da se nađe na glasačkom listiću u Koloradu

  • 3
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Više od dve desetine amertičkih saveznih država podnelo je podnesak amikusa Vrhovnom sudu, pozivajući najviši sud nacije da zadrži bivšeg predsednika Donalda Trampa na glasačkim listićima u Koloradu i upozoravajući da bi neuspeh u tome mogao da dovede predsedničke izbore 2024. u "haos".

Državni tužioci Indijane, Zapadne Virdžinije i 25 drugih država upozoravaju Vrhovni sud SAD da potez Vrhovnog suda Kolorada da Trampa proglasi "ustanikom" prema Četrnaestom amandmanu "ima ogromne posledice koje sežu daleko izvan Kolorada".

Najviši državni sud saslušaće argumente 8. februara i odrediti 18. januar kao rok za slične podneske. Sudije su izdale administrativnu suspenziju kojom se državnom sekretaru Kolorada nalaže da stavi ime bivšeg predsednika na primarni glasački listić Republikanske stranke, barem do odluk suda.

Državni sud je presudio da je Tramp učestvovao u pobuni zbog svoje uloge u neredima u Kapitolu 6. januara 2021. Četrnaesti amandman, usvojen 1868. nakon građanskog rata, zabranjuje ljudima koji su se "upustili u pobunu" da obavljaju javne funkcije.

Savezne države tvrde da ograničenja koje je nametnula država imaju nacionalne posledice u ovom slučaju i da presuda "preti da će izbore 2024. baciti u haos".

"Birači koji bi možda želeli da glasaju za bivšeg predsednika Donalda Trampa ne mogu da znaju da li će on na kraju biti isključen iz glasanja u njihovoj državi ili drugim", kažu oni.

Oni takođe tvrde da je odluka suda o tome šta predstavlja pobunu "nestandardna i nejasna" i uskratila je bivšem predsedniku priliku za odgovarajući postupak, uključujući pozivanje svedoka i čitav proces.

"Vrhovni sud Kolorada se bacio u ’političku gustiš‘... i sada je na ovom sudu da povuče tu odluku", kažu oni.

Države upozoravaju da će, ako se dozvoli da odluka iz Kolorada opstane, poverenje u integritet izbornog procesa biti narušeno.

"Mnogi Amerikanci će se uveriti da je nekoliko stranačkih aktera uspelo da preuzme političku odluku iz ruku običnih birača", upozoravaju oni.

U podnesku se takođe zalaže za hitnu akciju jer sud "ne bi trebalo da dozvoli da neizvesnost opstane" i upozorava da bi se mogla stvoriti dodatna konfuzija ako više država ukloni Trampa sa glasačkih listića dok se bliže predizbori.

"Svaka šteta je možda već napravljena do trenutka kada se drugi slučaj koji pokreće slična pitanja vratio ovom sudu. I što duže traje parnica oko podobnosti nacionalnog kandidata, to će se više širiti nesigurnost i konfuzija. Biračima je potreban odgovor na vreme da razborito odmere zasluge kandidata koji se takmiče pre nego što glasaju, a ne nakon što je glasanje počelo", navodi se.

U podnesku se takođe tvrdi da bi, ako mu se dozvoli da se kandiduje, u budućnosti moglo doći do drugih potencijalnih diskvalifikacija.

"Sud bi trebalo da deluje sada kako bi sprečio da svi ovi čudni, dalekosežni i štetni rezultati izmaknu kontroli", navode države.

Konačno, u podnesku se tvrdi da je odluka o tome ko je kvalifikovan da bude predsednik na biračima, a ne na sudovima.

"Ako birači smatraju da je bivši predsednik Tramp kvalifikovan, a Kongres se s tim složi, onda Ustav ne predviđa vreme kada pravosuđe preispituje taj poziv. Umesto toga, Ustav daje Kongresu jedino i konačno ovlašćenje da odredi da li predsednik može da nastavi da služi, kako su rekli mnogi sudovi".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoka

    7. januar 2024 | 07:56

    Da li ce tramp biti kandidat ili ne za presednika da li ce biti biran i izabran za presednika SAD to nije stvar suda

  • Nebojša

    7. januar 2024 | 17:32

    Tramp je 6.1.2021 predvodio pobunu u kojoj je poginulo 5 ljudi a ugroženi su bili i životi i institucije. Sud u Koloradu je presudio po pravu i pravdi. To da birači odlučuju je glupost, kandidaturu odobrava institucije po ispunjenju zakonskih uslova. Sud u Koloradu je odlučio da g. Tramp te uslove ne ispunjava.

  • Петар

    7. januar 2024 | 10:34

    Не може свако да се кандидује..ако постоје уставне и законске сметње. Ја сам за Трампа...и ако ми није баш симпатичан...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA