Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova država na udaru kiše, poplava, snežne mećave, ali i tornada: Trećina stanovništva na udaru nevremena

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na udaru loših vremenskih uslova je oko 100 miliona ljudi, na hiljade je ostalo bez struje

  • 0
Tornado Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ovog vikenda Amerika se nalazi na udaru veoma snažnih oluja. Pre dva dana olujni sistem formirao se nad centralnim predelima SAD. Sneg je zavejao severne predele i oblast Velikih jezera, ledena kiša okovala je ledom centralne savezne države, a snažne grmljavinske oluje i obilni pljuskovi pogodili su države na jugu i u oblasti Meksičkog zaliva, a izdata je i opasnost od tornada.

Jutros je snažan tornado pogodio Floridu. Pričinjena je i velika materijalna šteta.

Potom je snažno zahlađenje državama u centralnom delu SAD donelo obilni sneg i veoma jake vetrove.

Ovi olujni sistemi nastavili su put na istok prema Atlantiku, a snažan ciklon "ekslpodirao" je nad severoistočnom i istočnom obalom SAD.

Olujni vetrovi sa udarima od 80 do 100 km/h obrušili su se svom snagom na istočnu i seevroistočnu obalu SAD oi na podurčje od Vašingtona preko Njujorka do Bostona.

Veoma jaka kiša pada u oblasti Vašingotna i sve do Roud Ajelnda i južnog dela Njujorka, a severnije od Njujorka pada veoma obilni sneg. Područje između Njujorka i Bostona zavejaće sneg i do pola metra, a predele unutar severositoka SAD i do jednog metra, uz smetove i nanose.

Istočni deo SAD i danas očekuju obilne kiše i poplave, severoistok veoma obilni sneg, a države na krajnjem jugoistoku grmljavinske oluje i tornada.

Procenuje se da je oko 100 miliona ljud pogođeno ovog vikneda olujama i lošim vremenskim uslovima, a da je na hiljade ostalo bez struje.

Dobra vest je da se od sutra očekuje stabilizacija vremena i razvedravanje, a snažan ciklon nastaviće put na istok dalje preko severnog Atlantika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA