Vreme čitanja: oko 1 min.

Južna Koreja usvojila zakon o zabrani trgovine psećim mesom

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema zakonu, biće zabranjeno uzgajanje ili klanje pasa za ishranu, kao i distribucija ili prodaja psećeg mesa

  • 0
Napušten pas kavez zatvoren Foto: Pixabay.com

Južna Koreja je usvojila novi zakon, koji ima za cilj da okonča ubijanje i prodavanje pasa zbog mesa do 2027. godine.

Zakon ima za cilj da okonča vekovima staru praksu konzumiranja psećeg mesa, prenosi BBC.

Prema zakonu, biće zabranjeno uzgajanje ili klanje pasa za ishranu, kao i distribucija ili prodaja psećeg mesa. Oni koji budu proglašeni krivima za to, mogli bi da budu poslati u zatvor.

Oni koji ubijaju pse suočavaju se sa tri godine zatvora, dok oni koji uzgajaju pse zbog mesa ili prodaju pseće meso mogli bi da služe najviše dve godine.

Međutim, sama konzumacija psećeg mesa neće biti protivzakonita.

Konzumiranje psećeg mesa u Južnoj Koreji ranije je bilo uobičajeno, a danas je to retkost i ograničeno je na pojedine starije ljude.

Podrška zabrani konzumiranja psećeg mesa porasla je tokom mandata južnokorejskog predsednika Jun Suk-jeola, koji je usvojio veliki broj pasa i mačaka.

Predlog zakona, koji je iznela vladajuća stranka, usvojio je juče odbor parlamenta za poljoprivredu, pred današnje glasanje u skupštini koja ima 300 poslanika.

Nakon usvajanja, zakon će stupiti na snagu za tri godine, tako da će poljoprivrednicima i vlasnicima restorana biti ostavljeno vreme da pronađu alternativne izvore zaposlenja i prihoda.

Prema anketi koja je objavljena u ponedeljak, više od 94 odsto ispitanika je reklo da nisu nikada jeli pseće meso, a oko 93 odsto je navelo da to neće činiti u budućnosti.

Prethodni napori da se zabrani konzumacija psećeg mesa u Južnoj Koreji su propali. Grupa od oko 200 odgajivača pasa održala je u novembru protest u blizini predsedničke kancelarije, zahtevajući da zakon o zabrani konzumacije psećeg mesa ne bude usvojen.

Južnokorejsko ministarstvo poljoprivrede procenjuje da je od aprila 2022. godine oko 1.100 farmi uzgajalo 570.000 pasa za opsluživanje oko 1.600 restorana. Uzgajivači i prodavci su rekli da će zabrana uticati na 3.500 farmi za uzgoj 1,5 miliona pasa, kao i na 3.000 restorana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA