Vreme čitanja: oko 1 min.

Proglašeno vanredno stanje zbog bekstva iz zatvora najozloglašenijeg kriminalca u Ekvadoru: Pomogli mu čuvari?

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik je obećao narodu da će se suočiti sa kriminalom u zatvorima kako bi opet "obezbedio mir svim Ekvadorcima"

  • 0
Jose Adolfo Macias Ekvador Printskrin: Youtube

Hoze Adolfo Macijas, poznatiji kao Fito, već drugi put beži iz zatvora, a nakon što je to uradio opet pre dva dana, predsednik Ekvadora je u toj zemlji proglasio vanredno stanje.

Predsednik Danijel Noboa rekao je da će se njegova vlada fokusirati na borbu protiv kriminala, prenosi Sky news.

Jedan od najozloglašenijih vođa narko kartela u ovoj zemlji pobegao je iz zatvora u nedelju, a ovo mu je već drugo bekstvo, računajući i onaj koji se desio 2013. godine.

Ekvadorski tužioci su odmah podigli optužnicu protiv dvojice čuvara zbog sumnje da su učestvovali u ovom bekstvu.

Vođa grupe Los Čoneros (Los Choneros) nestao je iz ekvadorskog zatvora u kojem je bio od 2011. godine a gde je služio 34-godišnju kaznu zbog trgovine narkotika i ubistva.

Vanredno stanje je na snazi 60 dana od objave, a predsednik je obećao narodu da će se suočiti sa kriminalom u zatvorima kako bi opet "obezbedio mir svim Ekvadorcima". Vanredno stanje će omogućiti vlastima da suspenduju prava građana i pošalju vojsku u zatvore.

Los Čoneros je kriminalna organizacija koju vlasti povezuju s iznudom, ubistvima i trgovinom drogom, između ostalih zločina, i optužena je za kontrolu nad glavnim zatvorima u zemlji.

Suparničke kriminalne organizacije često se sukobljavaju u prenatrpanim zatvorima u Ekvadoru, a zvanični podaci pokazuju da je više od 400 zatvorenika umrlo od 2021.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA