Vreme čitanja: oko 2 min.

Devojka dobila 74 udarca bičem jer nije nosila hidžab: Kazna izazvala bes u Iranu, postala je simbol otpora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoge poznatre ličnosti u Iranu pozdravile su Rojinu borbu, među kojima je i poznata umetnica i političarka Zahra Rahvanarad

  • 5
Roya Heshmati Foto: Roya Heshmati

Iranske vlasti su 74 puta bičevale devojku zbog "kršenja javnog morala" i kaznile je zato što nije nosila hidžab.

Roja Hešmati, iranska aktivistkinja za ženska prava, kažnjena je sa 74 udaraca bičem i novčanu kaznu zbog "nenošenja hidžaba", potvrdio je njen advokat.

"Osuđena Roja Hešmati podsticala je sramno pojavljivanje na javnim mestima u Teheranu. Kazna od 74 udarca bičem izvršena je u skladu sa šerijatskim zakonom zbog narušavanja javnog morala", navedeno je na sajtu suda.

Hešmatijevoj je takođe naređeno da plati i novčanu kaznu.

Roja je vest o presudi objavila u videu na svom Instagram profilu, a ta objava izazvala je veliki bes među građanima Irana.

"Ova zemlja pripada svima. Pustite zakon da radi svoj posao, mi ćemo nastaviti naš otpor", napisala je Roja.

Sa druge strane, vlasti u Iranu tvrde da ona nije kažnjena zbog fotografija bez hidžaba koje je objavljivala na društvenim mrežama, već zbog činjenice da je, kako kažu, za to navodno dobijala novac.

Mnoge poznate ličnosti u Iranu pozdravile su Rojinu borbu, među kojima je i poznata umetnica i političarka Zahra Rahvanarad.

"Vi udarate Roju Hašmati, ali sa njenom probuđenom savešću i otpornošću ona vam se smeje. Gadi mi se način kako vladate", napisala je Rahvanarad.

Sve žene u Iranu su po zakonu, donetom ubrzo nakon Islamske revolucije u toj zemlji 1979. godine, obavezne da pokrivaju vrat i glavu.

Bičevanja zbog kršenja pravila oblačenja su neuobičajena u Iranu, iako su zvaničnici sve više napadali one koji prkose pravilima nakon što je ta praksa postala češća tokom antivladinih protesta koji su počeli krajem 2022. godine zbog smrti mlade devojke Mahse Amini.

Zvaničnici su postavili nadzorne kamere na javnim mestima kako bi nadgledali kršenja pravila.

Iranski parlament je takođe raspravljao o nacrtu zakona kojim bi se pooštrile kazne za one koji krše pravila oblačenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Monarhista

    9. januar 2024 | 16:00

    Teško je izgleda da bude normalan svet. Žene su sa verskim teorijama postale proklevene od glupih ljudi. Bog je prvo stvorio najverovatnije ženu a MUŽA je kasnije. Ako pogledate Bog je stvorio ženu i ženski rod kao prioritet i kod životinja. Dao im je sve vrline muškom rodu snagu i plitak razum. Zato su SVUGDE žene bolje od muških. Čak i Nefrotita pa PAPA ŽENA. PA I U VOJSCI SU SPOSOBNIJE OD MUŠKARACA. JEVREJI SU PRVI OBEZVREDNILI ŽENU

  • kako kažu

    9. januar 2024 | 17:44

    islam religija ljubavi i mira

  • ko zna zna

    9. januar 2024 | 17:44

    u kurani nigde nepiše da žene moraju da nose hidžab

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA