Vreme čitanja: oko 2 min.

Čekali da predsednik Duda napusti palatu, pa upali i počeli da hapse: Detalji drame u Poljskoj

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Duda je u trenutku hapšenja bivšeg ministra i njegovog zamenika bio na sastanku sa beloruskom opozicionarkom

  • 0
Poljska, hapšenje bivšeg ministra policije Foto: Rafal Guz / PAP / Profimedia

Pripadnici policije upali su večeras u predsedničku palatu u Poljskoj, u trenutku kada predsednik Andždej Duda nije bio unutra i uhapsili su bivšeg ministra policije Mariusa Kaminskog i njegovog nekadašnjeg zamenika Macieja Vasiku, inače poslanike stranke Pravo i pravda (Pis).

Kako otkrivaju izvori za poljske medije, u palatu su ušli nenaoružani policajci u trenutku kada su bili sigurni da predsednik Duda nije unutra, kako ne bi zaštitio Kaminskog i Vasiku.

U trenutku hapšenja, koje se odigralo oko 19 časova, Duda je bio na sastanku sa beloruskom opozicionarkom Svetlanom Tihanovskom.

"Čekali su trenutak da predsednik ne bude u Palati, kako bi izbegli situaciju da se tokom intervencije iznenada pojavi šef države i pokuša da ih lično zaštiti, uhvati za ruke ili slično. Onda bi nastao problem. Stigla je dojava da je predsednik već u Belvederu i da je moguće ući u Palatu na Krakovskom przedmješću", tvrdi izvor koji je upoznat sa detaljima akcije.

Kaminski i Vasiku, koji su ranije osuđeni na zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe ovlašćenja, zatečeni su u jednoj od prostorija u palati, a odmah su im oduzeti telefoni.

"Vasik je nekog pokušao da pozove, a Kaminski je bio šokiran što je policija ušla u palatu bez problema", tvrdi izvor.

Česlv Mrocek, zamenik ministra unutrašnjih poslova saopštio je večeras da su Kaminski i Vasik privedeni u skladu sa sudskim nalogom.

Advokat privedenog Vasika potvrdio je da su on i Kaminski odvedeni u jednu od stanica u Varšavi, ispred koje se okupio veliki broj pristalica PiS-a, koji zahtevaju da bivši ministar i njegov zamenik odmah budu pušteni na slobodu. Demonstranti su se okupili i ispred predsedničke palate.

Hapšenje je usledilo nakon sukoba šefa države i nove poljske vlade. Naime, premijer Donald Tusk ranije je optužio predsednika Dudu da ometa pravdu nakon što su dvojica stranačkih zastupnika, koji je trebalo da budu u zatvoru viđena u palati.

Mediji podsećaju da je Duda pomilovao Kaminskog 2015. godine, nekoliko nedelja nakon što je PiS došao na vlast, a nakon što je Kaminski osuđen za zloupotrebu ovlašćenja na prethodnoj poziciji, što mu je omogućilo da postane ministar policije. Advokati su tad postavili pitanje može li Duda da pomiluje pre nego što žalbeni sud donese konačnu presudu. Vrhovni sud odredio je prošle godine da slučaj treba ponovno otvoriti, a u decembru su Kaminski i njegov zamenik Vasik osuđeni na dve godine zatvora zbog zloupotrebe ovlašćenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA