Vreme čitanja: oko 2 min.

Serija oluja ugrožava i do 250 miliona ljudi: Obilne kiše, sneg i mećave, a u tornadima ima i poginulih

Vreme čitanja: oko 2 min.

Procenjuje se da je na udaru olujnih sistema širom SAD više od 200 miliona ljudi, dok je više miliona u nekoliko navrata ostalo i bez struje

  • 1
Sneg oluja nevreme SAD Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države već danima se nalaze na udaru snažnih olujnih sistema, a slična situacija očekuje se i u narednom periodu.

Nakon što je prethodnog vikenda snažan olujni sistem prešao preko centralnih i istočnih predela SAD, u prethodna tri dana još jedan olujni sistem prešao je preko Amerike.

Sneg i mećava zavejali su američki Srednji zapad, oblast Velikih Jezera, savezne države na severoistoku i u unutrašnjosti istoka SAD. Zavejani su bili brojni auto-putevi, uz pola metra snega, a olujni vetrovi od 100 km/h zavejali su veliki broj gradova.

Amerika SAD nevreme sneg Foto: Tanjug/AP

Države na jugu i jugoistoku SAD pogodile su snažne grmljavinske oluje, uz poplave i bujice, a grad je bio veličine teniske loptice. Najkritičnija situacija bila je u Alabami, u Džordžiji i u Severnoj Karolini, gde je nekoliko tornada razorilo do temelja brojna naselja, a poginulo je najmanje 4 osoba, dok je više stotina objekata uništeno.

Tornado Teksas Foto: Tanjug/AP

Istovremeno, oblasti Iastočne obale od juga Floride i Majamija do Njujorka pogodile su obilne i jake kiše, uz olujne vetrove od 80 do 120 km/h, a oluje su bile nalik uraganu, iako nije reč o ovom sistemu. Ogromni talasi poplavili su priobalna područja, a olujni vetar pričinio je štetu. Na udaru ovog olujnog sistema našao se Majami, Njujork, Vašington, ali i područja istočnija od reke Misisipi.

Hurricane Nicole uragan Nikol Florida Foto: Tanjug/AP

I dok je danas ovaj olujni sistem napustio područje SAD, pri čemu je nastavio put dalje na istok preko Atlantika, SAD je zahvatio novi olujni sistem. On je stigao u sklopu ciklona sa Pacifika i na udaru se nalazi zapadni deo zemlje, uz obilne kiše od Kalifornije do Oregona, dok u unutrašnjosti i na planinama veje sneg. Snežna mećava pogodiće sve države od severa Arizone i istoka Kalifornije do Kolorada, Vajominga i Novog Meksika.

Potom će olujni sistem tokom četvrtka i petka nastaviti put na istok i doneće obilni sneg i olujne vetrove saveznim rdržavama u centralnim predelima SAD. U subotu će olujni sistem doneti ponovo jake grmljavinske oluje i obilne kiše, ali i opasnost od tornada državama na jugu i jugoistoku SAD i uz Meksički zaliv, a oblast Velikih jezera zahvatiće obilni sneg.

Na kraju će obilne kiše zahvatiti istočni deo SAD i atlanasku obalu, uz oluje vetrove, ali i uz otopljenje, zbog južnih vetrova, dok će sneg na atlantskoj obali padati samo na državama na severoistoku SAD, odnosno u oblasti Nove Engleske i šireg područja Bostona.

I dok ovaj sistem tokom vikenda bude napuštao istok SAD dalje na istok preko Atlantika, zapad SAD zahvatiće novi snažan ciklon sa olujama i po istoj formuli očekuje se potom isti scenario širom Amerike.

Sneg, zima, kaktus Foto: Tanjug/AP

Procenjuje se da je na udaru olujnih sistema širom SAD više od 200 miliona ljudi, dok je više miliona u nekoliko navrata ostalo i bez struje.

Štete od posledica nevremena mere se u milionima dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rj38

    11. januar 2024 | 10:15

    AMERIKA JE TO... SAMO,DECO,BEZ'TE...PAMETNI SRBI VLADAJU SVETOM. ALI SE SRBIJA PONOSI SA VAMA. A DA STE OSTAI,MAJKA BI BILA,SRBIJA,TUZNA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA