Vreme čitanja: oko 2 min.

"Dečak Buda" silovao maloletnu sledbenicu? Jedno vreme živeo u džungli, uhapšen u Nepalu tokom bekstva

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bomjan je pre skoro dve decenije zaokupio svetsku pažnju. On se 2005. godine, kada je imao 15 godina, povukao u džunglu kako bi se 10 meseci posvetio molitvi

  • 2
Ram Bahadur Bomjan dečak Buda Nepal Duhovni vođa uhapšen u Nepalu

Kontroverzni duhovni vođa, za kog sledbenici veruju da je reinkarnacija Bude, uhapšen je u Nepalu zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Ram Bahadur Bomjan, poznat kao "Dečak Buda", uhapšen je u utorak uveče dok je bežao zbog optužbi za seksualno iskorišćavanje maloletnice, saopštila je policija.

Nalog za njegovim hapšenjem izdat je 2020. godine zbog seksualnog zlostavljanja maloletne devojke koja je navodno živela kao časna sestra u njegovom ašramu na području Bare, južno od glavnog grada Katmandua, piše CNN.

Policija je nakon dojave pratila 34-godišnjaka do predgrađa Katmandua i uhapsila ga dok je pokušavao da pobegne, dodaje se u saopštenju.

Službenici su u njegovom domu zaplenili više od desetak mobilnih telefona, pet laptopova i tableta i više od 200.000 dolara u nepalskoj i stranoj valuti.

Bomjan je pre skoro dve decenije zaokupio svetsku pažnju. On se 2005. godine, kada je imao 15 godina, povukao u džunglu kako bi se 10 meseci posvetio molitvi, preneli su tada lokalni mediji. Njegovi sledbenici su jednom prilikom naveli da u tom periodu nije jeo, pio vode niti spavao.

Ove tvrdnje nisu nikada zvanično potvrđene, ali to nije sprečilo da se oko njega razvije svojevrstan kult u kojem su ga sledbenici doživljavali kao reinkarnaciju Sidarte Gautame. Gautama je rođen u Nepalu pre nekih 2.500 godina, a kasnije je postao poznat kao Buda, što znači "prosvetljeni" ili "probuđeni".

Na hiljade ljudi iz cele zemlje i susedne Indije putovale su da ga vide dok je bio u džungli. Bomjan je počeo da propoveda oko dve godine kasnije te je zajedno sa svojim sledbenicima oko Nepala postavio mrežu ašrama posvećenih njegovom učenju.

Međutim, poslednjih godina potresao ga niz skandala. 2019. je policija pretresla njegov ašram prilikom istrage nestanka četvoro njegovih sledbenika.

Vlasti su juče navele da je istraga o tim slučajevima i dalje u toku.

Jedna časna sestra ga je 2018. javno optužila da ju je silovao u ašramu dok je bila maloletna.

U to vreme je organizacija koja upravlja Bomjanovim ašramima negirala te optužbe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    11. januar 2024 | 13:40

    Свугде иста прича, незрели "духовници" који нису остварили никакав напредак глуме велике вође и све се заврши неким - сексуалним скандалом, што јенајгоре, најчешће страдају незаштићена деца. То је синдром месијанства код науротичара... треба да се лече.

  • Miki

    11. januar 2024 | 15:27

    Zrelim i stabilnim licnostima nisu potrebni i ne mogu da padnu na "cari" tih samoproklamovanih "svetaca". Svakome je u nekom trenutku potrebna pomoc u zivotu, ali da celivas, predstavljas kao savrsenog, bezgresnog i pravis sveca od obicnog, zivog coveka nema potrebe, pomoc dolazi bez potcinjavanja. Zato takvi likovi pored zaludnih okupljaju oko sebe samo ranjive i slabe, potencijalne zrtve, uglavnom zele novac, a neretko su i manijaci. Obratiti paznju i na nase prostore, i ovde ordiniraju razni, poput onog indusa Mohandjija...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA