Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi incident: Iranska mornarica zaplenila naftni tanker u Omanskom zalivu

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iranska ratna mornarica potvrdila je da je preuzela kontrolu nad tankerom kod obale Omana

  • 7
Brod sa naftom nafta Crveno more Foto: MOHAMMED HUWAIS / AFP / Profimedia / Ilustracija

Na naftni tanker koji je prošle godine bio predmet spora između SAD-a i Irana danas se ukrcala naoružana grupa u blizini omanske obale i on sad plovi prema Iranu, objavili su britanski izvori.

Napadači su se na tanker St Nikolas koji plovi pod zastavom Maršalovih ostrva ukrcali u blizini omanskog grada Sohara, objavila je britanska firma za pomorsku bezbednost Ambrey, prenosi Sky news.

Tokom popodneva stiglo je i priznanje Teherana da stoji iza otmice broda. Kako su objavili iranski državni mediji, iranska ratna mornarica potvrdila je da je preuzela kontrolu nad tankerom kod obale Omana. Navodi da je postupala prema "sudskom nalogu", prenosi AFP.

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) danas je primila izveštaje da se na brod lociran oko 50 nautičkih milja istočno od obale Omana ukrcala grupa od četiri do pet naoružanih ljudi. Grupa nosi vojnu uniformu i crne maske, tvrdi UKMTO, agencija koja pruža informacije o pomorskoj sigurnosti.

Sistem za praćenje broda isključen je dok se kretao u smeru iranske luke Bandar-e-Džask.

SAD su zaplenile St Nikolas 2023. godine u sklopu svojih sankcija nad Islamskom Republikom, dok je plovio pod imenom Suez Radžan.

Na tankeru posada od 19 ljudi

SAD je tada tvrdio da iranska Revolucionarna garda njime pokušava da pošalje sankcionisanu naftu Kini. Tanker se kretao iz iračkog lučkog grada Basre prema turskoj Aliagi, putem Sueskog kanala.

Jemenski Huti napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru u protivljenju izraelskoj ofanzivi na Gazu, ali njihovo delovanje dosad je bilo ograničeno na tesnac Bab al-Mandab na krajnjem jugozapadu Arapskog poluostrva.

Na naftnom tankeru nalazi se posada od 19 ljudi - 18 Filipinaca i jedan Grk, a brod je pod najmom turske naftne firme Tupras.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cile Mile

    11. januar 2024 | 15:27

    Slobodna trgovina i slobodna plovidba međunarodnim vodama mora niti omogućena. Niko nema pravo pa ni Iran, Huti isl da to sprečava ili otežava.

  • Перагеније

    11. januar 2024 | 15:59

    Браво! Танте за мунте.

  • Змајево гнездо

    11. januar 2024 | 16:55

    Иран је био главни савезник исламских терориста на Балкану у прошломе рату. То су лажне српске патриоте намерно заборавиле. Чак су допремали оружје и за усташе.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA