Vreme čitanja: oko 2 min.

Tužioci traže smrtnu kaznu za masovnog ubicu koji već služi doživotnu robiju

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pejton Gendron (20) već služi doživotnu kaznu zatvora, bez prava na uslovni otpust, nakon što je priznao krivicu po državnim optužbama za ubistvo i domaći terorizam motivisan mržnjom zbog napada 2022. godine

  • 0
Payton Gendron, Pejton Gendron Foto: Tanjug/AP

Federalni tužioci su danas saopštili da će tražiti da beli supremacista koji je ubio desetoro Afroamerikanaca u jednoj prodavnici u Bafalu bude osuđen na smrtnu kaznu.

Pejton Gendron (20) već služi doživotnu kaznu zatvora, bez prava na uslovni otpust, nakon što je priznao krivicu po državnim optužbama za ubistvo i domaći terorizam motivisan mržnjom zbog napada 2022. godine, preneo je "Glas Amerike".

Država Njujork nema smrtnu kaznu, ali je Sekretarijat za pravosuđe imao pravo da je zatraži u odvojenom slučaju protiv Gendrona, protiv kojeg je podignuta i federalna optužnica za zločin iz mržnje.

U dopisu, u kojem je najavila odluku da će tražiti smrtnu kaznu, tužiteljka za zapadni Njujork Trini Ros je kao razlog za taj potez navela detaljno planiranje pucnjave, uključujući i izbor lokacije - prodavnicu u pretežno crnačkoj četvrti u Bafalu.

Ros je istakla da je cilj bio da se "maksimalno poveća broj crnačkih žrtava".

Porodice žrtava imale su različite stavove o tome da li bi tužioci trebalo da traže smrtnu kaznu.

Mark Teli, čija je majka, 63-godišnja Džeraldin, ubijena u napadu rekao je da nije razočaran odlukom tužioca, iako bi volio da Gendron provede ceo život iza rešetaka.

"Bio bih zadovoljniji da je proveo ostatak života u zatvoru, okružen populacijom koju je pokušavao da ubije", rekao je Teli.

Gendronova advokatica Sonja Zoglin rekla je da je duboko razočarana odlukom vlade da traži smrtnu kaznu i napomenula da je njen klijent imao 18 godina u vreme pucnjave.

"Umesto duge i traumatične smrtne kaze, bolje bi bilo da je federalna vlada uložila napore u borbu protiv snaga koje su omogućile ovaj užasni zločin, uključujući lak pristup smrtonosnom oružju i neuspeh društvenih mreža da suzbiju retoriku mržnje koja se širi na internetu", navela je Zoglin u saopštenju.

Guvernerka Njujorka Keti Hokal rekla je da podržava odluku vlade i da su žrtve bile mete zbog rase.

Od izbora predsednika Džozefa Bajdena, koji je protiv smrtne kazne, federalni slučajevi u kojima je ta kazna tražena bili su retki.

Ovo je prvi put da je sekretar za pravosuđe Merik Garland odobrio da se u novom slučaju traži smrtna kazna.

Pod njegovim liderstvom, Sekretarijat za pravosuđe dozvolio je da se izvrše dve smrtne kazne, dok se od toga odustalo u više od 24 slučaja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA