Vreme čitanja: oko 1 min.

Policija izrešetala repera sa 55 metaka dok je spavao: Slučaj okončan bez optužnice protiv policajaca

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od 2010. do 2020. grad Valeho je imao jednu od najvećih stopa policijskih ubistava u Kaliforniji

  • 1
Kalifornija pucnjava žrtve Foto: Tanjug/AP

Grad u Kaliforniji pristao je da plati pet miliona dolara porodici 20-godišnjaka koji je spavao u svom automobilu kada mu je policija prišla i ispalila 55 metaka prema njemu. Grad Valeho, severoistočno od San Francisca, objavio je da je gradsko veće odobrilo isplatu rođacima Vilija Mekoja, ambicioznog repera čije je ubistvo izazvalo bes javnosti, javlja "The Guardian".

Mekoj je bio u svom automobilu kod restorana "Taco Bell" 9. februara 2019. kada je stigla policija i ispalila niz metaka u njegovo vozilo. Policija je tvrdila da je Mekoj "pomerio ruke dole" prema pištolju, ali snimak s kamere na telu to nije pokazao, nego se činilo da se Mekoj probudio zatečen i kako je pomerio ruku da se počeše po ramenu.

Nije podignuta optužnica protiv policajaca

Snimak je takođe pokazao da ga policajci nisu pokušali probuditi ili upozoriti pre nego što su mu uperili vatreno oružje u glavu. Ubistvo je izazvalo proteste u Kaliforniji i besnu reakciju javnosti nakon što je konsultant koga je angažovao grad zaključio da su policajci postupili "razborito", uprkos "55 metaka koje je ispalilo šest policajaca u otprilike tri i po sekunde".

Tužioci su odbili da podignu optužnicu protiv policajaca. Inače, policijska uprava u Valehu ima dugu istoriju skandala s brutalnošću i nedoličnim ponašanjem, piše "The Guardian". Od 2010. do 2020. grad je imao jednu od najvećih stopa policijskih ubistava u Kaliforniji.

Jedan od policajaca koji je ubio Mekoja prethodno je ubio Ronela Fostera (32), nenaoružanog muškarca koji je vozio bicikl bez svetala. Grad je na osnovu nagodbe Fosterovoj porodici platio odštetu od 5,7 miliona dolara, najveću u istoriji Valeha.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA