≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Policajci pogrešnog čoveka držali na nišanu, a na kraju mu ipak pisali kaznu: Bizaran slučaj u Koloradu

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Bio sam šokiran", rekao je Pitman za lokalnu TV stanicu. "Samo sam gledao svoja posla."

  • 0
Policija automobil kola rotacija Foto: Shutterstock

Policajci su naterali 44-godišnjeg Tedija Pitmana da legle na put pod pretnjom pištolja nakon što ga je pomešala sa jednim beguncem. Kada su ga pustili, "počastili" su ga saobraćajnom kaznom, javlja "Reason".

Nedavno objavljeni snimci kamera sa tela policajaca u Aurori, Kolorado, pokazuju kako policija tera 44-godišnjeg Tedija Pitmana da legne na zemlju pod pretnjom pištolja nakon što ga je zamenila za begunca. Nakon što su pretresli prestravljenog Pitmana i njegov automobil, policajci su ga na kraju pustili - ali ne bez da mu daju kaznu za vožnju sa suspendovanom dozvolom i loše skretanje.

"Bio sam šokiran", rekao je Pitman za lokalnu TV stanicu. "Samo sam gledao svoja posla."

Incident se dogodio u aprilu 2020. Prema tužbi koju je Pitman podneo protiv policajaca, on je napustio kuću prijatelja popodne 24. aprila kada je FBI Operativna grupa za bezbedne ulice u Roki Mountajnu počela da ga prati. Radna grupa je grupa dizajnirana da pronađe nasilne begunce i sastoji se od policajaca Aurore i Denvera, kao i agenata FBI-a i američkih maršala.

Nekoliko milja kasnije, jedno od vozila operativne grupe zaustavilo je Pitmana.

Pitman kaže da su policajci prišli njegovom automobilu sa izvučenim oružjem i naredili mu da izađe iz vozila sa vidljivim rukama.

Na snimku se vidi kako policajci naređuju Pitmanu da legne na put licem nadole. Tokom narednih nekoliko minuta, policajci su pretresli Pitmana i pretražili njegov automobil. Jedan policajac je čak lažno tvrdio da Pitman ima pištolj u automobilu.

Nakon što su zaplenili Pitmanov novčanik i proverili njegovu vozačku dozvolu, policajci su shvatili da Pitman nije begunac kojeg su tražili i da nema naloga za njegovo hapšenje. Ali policajci su nastavili da pretražuju Pitmanov automobil u potrazi za oružjem i drogom.

"To nije naša meta.... Nije naš tip", kaže jedan od policajaca pri kraju snimka. "Guraj koliko želiš ili ne želiš."

Nakon što je došla praznih ruku, radna grupa je pustila Pitmana - ali ne bez da mu je napisala saobraćajnu kaznu zbog vožnje sa suspendovanom dozvolom i pogrešnog levog skretanja. Sudija je na kraju odbacio kaznu.

Ovo nije prvi put da je policija Aurore napravila ovakvu grešku. Skoro identičan slučaj dogodio se 2020. godine kada je policija primorala porodicu — uključujući šestogodišnju devojčicu — da legne licem na trotoar pod petnjom pištolja nakon što su policajci zamenili njihov automobil za ukradeno vozilo. Pored toga, višestruki izveštaji o policijskoj upravi Aurora otkrili su obimne prekršaje i kršenja Ustava.

Prema jednom izveštaju iz 2021. godine, nakon što je policija Aurore ubila 23-godišnjeg Elijaha Meklejna, rasno profilisanje je glavni problem u gradskoj policijskoj upravi.

"Policija Aurore je upotrebila silu protiv 1,5 odsto crnih subjekata koji su imali bar jednu interakciju sa policijom od 2018. do 2021. godine", navodi se u izveštaju. "To je skoro duplo više u odnosu bele subjekte. Rasne razlike u stopama hapšenja... ne mogu da objasne nejednakost u upotrebi sile, barem što se tiče Afroamerikanaca."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA