Vreme čitanja: oko 2 min.

Dramatična slika sa jednog od najviših i luksuznih skijališta na svetu: Gde je nestao sneg?

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odmaralište nudi preko 1.330 vertikalnih metara terena za skijanje i najpoznatije je po gondoli Gulmarg, koja se penje na nadmorsku visinu od 3.980 metara

  • 0
Skijalište Gulmarg  Kašmir Indija Pakistan suša Foto: Tanjug/AP

U ovo doba godine, padine Gulmarga su obično prepune snoubordera i skijaša, a svi koriste prednosti svežeg januarskog snega koji svake godine prekriva Himalaje. Ali kao i kod mnogih drugih popularnih zimskih skijaških destinacija, ovaj gradić u Kašmiru pod indijskom upravom suočava se sa nedostatkom snega zbog neuobičajeno suvog vremena, što je razočaralo i putnike i turističke operatere.

Skijalište Gulmarg - jedno od najviših na svetu - nalazi se u lancu Pir Panjal na Himalajima, nešto više od 50 kilometara od grada Srinagara i oko 20 kilometara od kontrolne linije, de fakto granice koja deli ovaj sporni region između Indije i Pakistana.

Odmaralište nudi preko 1.330 vertikalnih metara terena za skijanje i najpoznatije je po gondoli Gulmarg, koja se penje na nadmorsku visinu od 3.980 metara, prenosi CNN.

Uprkos nedostatku snega, član osoblja skijališta Gulmarg rekao je za CNN Travel da njihovi hoteli poslednjih dana imaju veoma visoku popunjenost.

Iako nema snega, ona je rekla da turisti uvek imaju šta da rade u Gulmargu, uključujući vožnju gondolom, sa koje se pruža prelep pogled na snežne vrhove.

Ali sa suvim stazama, oni koji zarađuju za život od godišnjeg priliva entuzijasta skijanja i snouborda, poput 23-godišnjeg Asifa Ahmada Bata, ostali su bez posla.

Meštanin Gulmarga, koji decu i odrasle podučava snoubordu, kaže da u ovo područje obično dolaze dve vrste ljudi.

"Prva vrsta su oni koji su ovde samo u turističke svrhe sa porodicom i prijateljima. Onda postoji druga vrsta koja dolazi ovamo zbog sportskih avanturističkih aktivnosti poput skijanja i snouborda. Ovi drugi su naši klijenti i rekli smo im da ne dolaze u Gulmarg", rekao je on.

Bat je rekao da je morao da otkaže četiri rezervacije u decembru i još 23 rezervacije u periodu do 21. januara.

"Ne želimo da dođu i budu razočarani", kaže on i dodaje da su temperature toliko porasle da se i veći deo postojećeg snega takođe otopio.

U letnjim mesecima, Gulmarg - čije ime znači "livada cveća" - privlači pešače i ljubitelje prirode.

Grad je primio rekordnih 1,65 miliona turista 2023. godine, prema različitim medijskim izveštajima koji se pozivaju na vladine zvaničnike. To je dovelo do optimizma da će 2024. biti još jača godina.

U nastavku pogledajte kako je izgledalo skijalište u januaru 2022. godine, a kako danas:

Raja Jakub, direktor turizma Kašmira pod indijskom administracijom, smatra da je skijaška sezona još uvek moguća.

"Iako je odloženo 10-15 dana zbog suše, očekujemo dobar sneg u narednim danima. Tako da će gubitak snega (takođe biti) nadoknađen", rekao je on.

Jakub napominje da je sezona snežnih padavina u Gulmargu tradicionalno od novembra do februara-marta.

"Ovog decembra je jednom ili dva puta padao sneg, ali snežne padavine koje se očekuju u januaru još nisu bile", kaže on i dodaje da iza suše stoji El Ninjo.

"Ovo nije jedinstveno za Kašmir, već se dešava i u Lehu, Ladaku, Utarakandu i drugim mestima na Himalajima. Što se tiče popunjenosti hotela, i dalje postoji 95-100% popunjenosti svuda, tako da je potražnja i dalje prisutna, a turisti se još uvek ne povlače. Sa snegom koji će uskoro padati situacija će se popraviti", nada se on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA