≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grupa ljudi spalila Kuran i izazvala demonstracije: Situacija eskalirala, nastao haos u Holandiji

J. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Incident je izazvao negodovanje javnosti, što je dovelo do širokih demonstracija i poziva na pravnu akciju protiv počinilaca

  • 10
Kuran Holandija Foto: Shutterstock, Pixabay

Arnem, grad u Holandiji, iznenada se našao u centru pažnje međunarodnih medija nakon incidenta koji je pokrenuo duboku debatu o slobodi izražavanja i poštovanju verskih osećanja, piše BNN brejking.

Grupa pojedinaca, čiji identitet nije otkriven, spalila je i Kuran i samim tim počinila delo koje se smatra uvredljivim i izaziva nepoštovanje u muslimanskoj zajednici.

Incident je izazvao negodovanje javnosti, što je dovelo do širokih demonstracija i poziva na pravnu akciju protiv počinilaca.

Nakon provokativnog čina, grad je zahvaćen eskalacijom tenzija.

Spaljivanje Kurana, poštovanog kao sveto pismo islama, nije samo razbesnelo lokalnu muslimansku zajednicu, već je izazvalo i osude verskih i građanskih lidera širom sveta.

Situacija sada predstavlja veliki izazov za vlasti kojima je poveren delikatan zadatak da uravnoteže slobodu izražavanja i poštovanje verskih osećanja.

Kako se na snimcima koji kruže društvenim mrežama može videti, dok su pojedinici pokušali da spale ovu svetu knjigu, pripadnici islamske veroispovesti pokušali su da ih spreče, što je dovelo do još veće napetosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • general Ološ

    13. januar 2024 | 21:35

    Nekako nisam primetio reakciju ni zapadnih "čuvara ljudskih prava, slobode i demokratije", a ni iz bilo koje islamske zemlje kada je onaj šiptarski terorista lomio krst na srpskoj pravoslavnoj crkvi, a snimak je obišao celi svet. Zato, zabole me ovaj moj i za kuran i za islam i za holandske desničare a i demokrate. Neka se poubijaju, ni jednog jedinog mi neće biti žao. Teško da bilo šta lepo mogu da im poželim.

  • Strašno

    13. januar 2024 | 22:13

    Pravoslavac sam, ali ko god spali svetu knjigu bilo koje vere, ne zaslužuje više ovaj svet

  • Velimir

    13. januar 2024 | 22:00

    Šta su šiptari radili Pravosavlju na Kosovu to će Gospod da reši. Ali ne prihvatam da se Kuran spaljuje i ni jedna Sveta knjiga. A demokratija kapitalista to je najveća laž. Ali i njih ne osuđujem to je njihova kazna što nemaju dušu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA