Vreme čitanja: oko 3 min.

Tramp ubedljivo pobedio u Ajovi, nema jasnog rivala: Šta ovi rezultati znače za njegovu predizbornu trku?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Trampova ubedljiva pobeda u Ajovi poklapa se i sa anketama koje su mesecima prednost davale bivšem predsedniku

  • 0
Donald Tramp, Ron Desantis i Niki Hejli Foto-kolaž: Tanjug/AP

Donald Tramp, bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država, ubedljivo je pobedio na prvom unutarstranačkom glasanju za kandidata Republikanske stranke.

Bila je to možda najmanje iznenađujuća pobeda u istoriji unutarstranačkih izbora u Ajovi.

Trampova ubedljiva pobeda poklapa se i sa anketama koje su mesecima prednost davale bivšem predsedniku.

Međutim, pobeda u Ajovi nije jedini razlog za slavlje Trampa i njegovih pristalica.

Nijedan od Trampovih glavnih rivala, nisu se pojavili kao vodeći izazivači, tako da su glasovi koji nisu Trampovi i dalje podeljeni.

U međuvremenu, njegov ideološki najsličniji rival, Vivek Ramsvami, najavio je da odustaje od nadmetanja i da će podržati Trampa u Nju Hempširu u utorak.

Ovo je još uvek Trampova stranka

Trampova pobeda u Ajovi bila je istorijski najmasovnija. Osvojio je najviše glasova u svim osim u jednom od 99 okruga u Ajove.

U tom okrugu izgubio je za jedan glas.

Niko ranije nije pobedio na takmičenju u Ajovi sa više od 12 poena. Sa skoro svim prebrojanim glasovima, Tramp je osvojio 51, DeSantis 21, a Hejli 19 odsto glasova.

CBS News piše da otprilike polovina republikanskih poslanika sebe smatra članom Trampovog pokreta "Učinimo Ameriku ponovo velikom".

Donald Tramp Ajova kokusi Foto: Tanjug/AP

Tramp je i tokom prošlih izbora imao široku podršku među glasačima, ali je ipak izgubio od demokratskog kandidata i sadašnjeg predsednika Džoa Bajdena.

Iako uglavnom kandidati koji izgube na izborima brzo padnu u zaborav, sa Trampom to nije bio slučaj.

Većina republikanskih poslanika u Ajovi smatra da je Tramp stvarni pobednik predsedničkih izbora iz 2020. godine, kao i da ima podršku 90 odsto pristalica Republikanske stranke.

Trampova pobeda je neverovatan preokret

Dominantna pozicija Trampa u Republikanskoj stranci je neosporna, ali je u širem kontekstu američke politike izuzetna.

Kad je u novembru 2020. godine okončao svoj predsednički mandat, njegove pristalice želele su da ospore izborne rezučltate. Ta borba kulminirala je napadom na Kapito 6. januara 2021. godine, zbog čega se bivši predsednik suočava sa dve krivične optužbe.

Sada, kao predsednik poslaničkih grupa u Ajovi, napravio je prvi značajan korak ka tome da postane Republikanski kandidat na predstojećim predsedničkim izborima koji će se održati u novembru.

Donald Tramp Foto: Jim WATSON / AFP / Profimedia

Međutim, još ništa nije gotovo. Na sledećem unutarpartijskom glasanju u Nju Hempširu Niki Hejli će mu biti glavni protivkandidat.

Ankete u ovoj državi pokazale su da je njegovo nekada dominantno vođstvo sada smanjeno. Ali, on je i dalje favorit u ovoj trci.

Nakon izbora u Ajovi Tramp nema jasnog rivala

Predizborne ankete u Ajovi pokazale su da će drugoplasirani iza Trampa biti DeSantis, što se na kraju i dogodilo.

Kada se sve uzme u obzir, to i nije veliko dostignuće.

Guverner Floride uložio je velike napore i sredstva u svoju kampanju, ali njegova prednost u odnosu na trećeplasiranu Hejli nije značajna.

Iako je DeSantis obećao da će nastaviti svoju kampanju, analitičari smatraju da će teško uspeti da stane Trampu na crtu narednih dana.

Donald Tramp Ajova Foto: Tanjug/AP

Jedini kandidat koji je odustao, dodatno će ojačati Trampovu poziciju i izglede da upravo on bude kandidat na predstojećim izborima.

Iako je Vivek Ramsvami dobio samo osam odsto glasova u Ajovi, njegova podrška je jako značajna za Trampa.

Rezultat iz Ajove dodatno će pomoći Trampu da nastavi da "pljuje vatru" ka sadašnjem predsedniku Bajdenu, što je i učinio tokom govora u ponedeljak uveče.

Serija dominantnih pobeda Trampa, koja je počela juče u Ajovi, daće zamah bivšem predsedniku.

Do jeseni, kada će se održati izbori, Tramp bi mogao da pokaže da je mnogo strašniji protivnik od onog što neki sada misle.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA