Vreme čitanja: oko 1 min.

Hamas pristao da Izrael pošalje lekove bolesnim taocima, a evo šta oni dobijaju zauzvrat

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Postignut dogovor o isporuci lekova taocima Hamasa i Palestinskim civilima

  • 0
Izrael Hamas rat Foto: Tanjug/AP

Katar i Francuska postigli su dogovor sa Izraelom i palestinskom islamističkom grupom Hamas o hitnoj isporuci lekova za oko 45 izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi u zamenu za isporuku humanitarne i medicinske pomoć za najugroženije palestinske civile.

Kako prenosi Rojters, pomoć će sutra biti prebačena iz Katara u Egipat, odakle će biti dostavljena u Gazu preko graničog prelaza Rafa.

Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Majed Al Ansari poručio je da sporazum znači da će "lekovi, zajedno sa drugom humanitarnom pomoći, biti isporučeni civilima u Pojasu Gaze, u najugroženijim oblastima, u zamenu za isporuku lekova potrebnih za Izraelce zarobljene u Gazi", ali nije naveo kolika i kakva konkrenot pomoć će biti isporučena civilima.

Ranije je šef kriznog centra francuskog Ministarstva spoljnih poslova Filip Lalio rekao da su ovi pregovori trajali nedeljama i da je prvobitna ideja potekla od porodica nekih od izraelskih talaca.

Međunarodni komitet Crvenog krsta će koordinirati isporuku na terenu.

Među taocima u Gazi je i dvoje francuskih državljana, ali nikome od njih nisu hitno potrebni lekovi, navodi Rojters.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA